Nomentana

A szerk.

Közokirat-hamisítás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el hétfőn nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség az ún. Nomentana - Gyurcsány Ferenc egykori cége - ügyében három fideszes képviselő (Deutsch-Für Tamás, Répássy Róbert, Szíjjártó Péter) feljelentése nyomán.

Közokirat-hamisítás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el hétfőn nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség az ún. Nomentana - Gyurcsány Ferenc egykori cége - ügyében három fideszes képviselő (Deutsch-Für Tamás, Répássy Róbert, Szíjjártó Péter) feljelentése nyomán. Ezt megelőzően a Vállalkozók Pártja - a Fidesz választási szövetségese - közleményt adott ki a kis- és középvállalkozások arcul csapása tárgyában, természetesen a Nomentana miatt.

A feljelentésnek pont ennyi az értelme és a célja: a kampány részeként lehetőséget teremt arra, hogy az ellenfél miniszterelnök-jelöltjét a "bűncselekmény", "büntető-feljelentés", "közokirat-hamisítás", "nyomozást rendeltek el", "vállalkozásellenesség" stb. szavak környezetében emlegessék néhány napig. Nem új keletű dolog ez, alkalmazta (alkalmazza majd) a túloldal is. Még a ki nem mondott, de sejtetett állítás (Gy. F. intellektuális bűnöző) sem kirívóan súlyos: Medgyessyt a kampányhajrában vádolták károkozással politikai riválisai (Gresham-ügy), Gyurcsányt a miniszterelnöki esküje napján a brókerbotránnyal akarták többedszerre is összefüggésbe hozni, és így tovább.

A felvezetés is hagyományos: a Magyar Nemzet Gyurcsány-ügyi ún. tényfeltárásait - amelyeknek első hasábjai rendre a népnyúzó, nemzetáruló kommunisták elleni költői kirohanásokkal telnek meg - felháborodottan és döbbenten konstatálja a Fidesz, hogy aztán sajtótájékoztatókat, nyilatkozatokat stb. szervezzen rá, és büntetőfeljelentéseket tegyen. (Amikre majd a Magyar Nemzet felháborodva és döbbenten hivatkozhat, hogy ti. Gyurcsány Ferenc üzleti múltja miatt már számos büntetőfeljelentés született - így zárul be e speciális polgári kör.) Amúgy e feljelentések sorsa elég egyhangú: a Legfőbb Ügyészség eddig egyetlen esetben sem látta megalapozottnak ezeket. Ezen nyilván a Fideszben lepődnek meg a legkevésbé - elvégre a jogvégzett embereik száma kiugróan magas -, de nem is ez a cél.

Az ún. Nomentana-ügy a lényegét tekintve komolytalanabb bármely korábbi, Gyurcsány múltját firtató támadásnál. Van egy átalakuló betéti társaság, amely a cégiratok benyújtása után kft.-ként működik. A változásbejegyzést a cégbíróság formai okok miatt elutasítja; a cég csak két év múlva pótolja a hiányt, s így a hatóság a kérelmet már befogadja. Ennyi. A bombasztikus állítások - a Gyurcsány-vagyon felhalmozása fantomcégen keresztül, Gy. F. zsarolással szedte rá az egyik cég alkalmazottait üzletrészük eladására stb. - író-asztal mellett konstruált sztorik. (A zsarolás olyannyira képtelen - például azért, mert a megvett cégnek egyetlen alkalmazottja sem volt a tranz-akció idején -, hogy arról maga a lap is lehasadt hamar.)

A feljelentés a be nem jegyzett időszak ügyleteinek törvényességét vitatja. Érdekes álláspont, mivel egy frissen (át)alakult cég a társasági szerződés aláírása és annak cégbírósági benyújtása pillanatától korlátozás nélkül gyakorolhatja jogait. Az ügyészség éppen ezen időszakot vizsgálja majd. Tegyük hozzá: a nyomozás megindítására a hatóságot a törvény kötelezi; ennek során begyűjti a dokumentumokat és meghozza határozatát. Gyurcsány akkor jár rosszul, ha az ügyészség nem egy alapos, mindent végigrágó vizsgálat után dönt a nyomozás meg nem indításáról. Mert a közokirat-hamisítás gyanúját elintézheti annyival is, hogy ha történt volna is bármi, az mára elévült. Ha a Fidesznek mázlija van, a Legfőbb Ügyészség erre a következtetésre jut; és Deutsch-Für Tamás fellebbezhet majd a közhöz a demokrácia, az egyenlő mérce és a népi konzultáció nevében. Az ügyészségi döntés megtippelése persze merő spekuláció; ám ha a hatóság az utóbbi szerint dönt, nem árt a szocialistáknak tudni: Polték akkor is a törvény betűje szerint járnak el.

A rend kedvéért rögzítsük azért: a cég nevében annak felelős tisztségviselői kötöttek létező üzleteket, továbbá a tulajdonosai nem török meg horvát vendégmunkások voltak, és nem tízmilliós adótartozásokat tüntettek el általa. A Nomentana nem a Centum Kft. vagy a Quality Invest, vagy a többi egykorvolt, híres Fidesz közeli társaság. A tanulságos különbségeket sorolhatnánk még, de fölösleges: egy kampányhúzásnak sohasem a valóság a tárgya. Igaz, attól még akár be is jöhet.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?