Tartalom

Narancs XVIII. évf. 6. szám (2006-02-09)

A szerk.

A szerk.

Fertőzésveszély

Mielőtt dacosan szembeszállunk az iszlám radikalizmussal, és megvédjük tőle a szólás szabadságát, tekintsük át: miről és kiről is beszélünk. Most sem lenne célszerű, ha kollektivista kategóriákban gondolkodnánk. Nem, ez még juszt sem a civilizációk összeütközése. Vagy legalábbis nem úgy. Nem vallásháború.

A szerk.

Nomentana

Közokirat-hamisítás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el hétfőn nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség az ún. Nomentana - Gyurcsány Ferenc egykori cége - ügyében három fideszes képviselő (Deutsch-Für Tamás, Répássy Róbert, Szíjjártó Péter) feljelentése nyomán.

Publicisztika

Publicisztika

Operettország

Két nagy kofferral ülök hajnali ötkor a buszon, a rotterdami fesztiválra megyek, meg a Berlinaléra, megvettem a szombati lapot, hogy megnézzem a Rachel Weisz-interjút, amiben elmondja, Szabó a világ egyik legnagyobb rendezője, és hogy milyen nagy öröm volt vele dolgozni (biztos forrásból tudom, hogy nem így volt). Címoldalon a "Szabó-ügy".

Publicisztika

Volt képük hozzá

Mielőtt a tárgyra térne, szerző kénytelen elmerengeni egy régebbi találkozáson. 2002 tavaszán volt szerencsém az akkori dán egyházügyi miniszterhez, a konzervatív liberális Venstre Párt képviselőjéhez. A miniszter asszony nemcsak a dán lutheránus egyház államegyházi jogait és kiváltságait vette védelmébe, de már akkor szót emelt az "integrálódni nem akaró" muzulmán bevándorlókkal szemben. Természetesen irreális bármiféle olyan feltételezés, mely szerint egy demokratikus országban a kormányzat felelőssé tehető egy lap karikatúráiért. Ugyanakkor ezek a miniszteri szavak világossá tettek egyfajta közhangulatot. S ennek alighanem most teremtek meg a gyümölcsei.

Egotrip
Belpol

Belpol

Billegő körzetek - Budavár ostroma

Az SZDSZ a pártba frissen belépett Kóka János gazdasági minisztert a főváros 1. számú választókerületében indítja, ahol 1990 óta csak jobboldali jelölt győzött az országgyűlési választásokon. A dübörgés itt önmagában kevés lesz, viszont siker esetén az ellenfél nem hivatkozhat pusztán a panelproli-effektusra.

Belpol

Újabb per az M0-s ellen - Kockázatkedvelők

Civil szervezetek bíróságon támadták meg az M0-s körgyűrű egy újabb szakaszának építési engedélyét. A tét ezúttal 70 milliárdnyi uniós támogatás sorsa. Az ott lakók szerint kutyába sem vették őket, a beruházó pedig felelőtlen, okvetetlenkedő helyieket lát.

Belpol

Úgy hagyott Magyarország 3. - A bátonyterenyei kistérség - Tanulni, tanulni, tanulni

A Mátra északnyugati lejtőitől a Cserhátig elterülő vidék lakói emberemlékezet óta "nehéziparosok" voltak, a környéken több mint száz éve nincs jelentős mezőgazdasági tevékenység. Az itt élők többségének megélhetését elsősorban a bányák, illetve az idetelepülő üzemek biztosították. Az egykor ipari fellegvárként emlegetett vidék a rendszerváltást követően kártyavárként dőlt össze. Ennek ellenére túlzás lenne azt állítani, hogy a kistérség "úgy maradt". Az évtizedes sokkos állapot enyhült, a felzárkózás első lépései pedig mindig nagyon látványosak.

Belpol

Új alkotmánybírót választottak - Sólyom szárnyán

Paczolay Péter hétfői bírává választása három okból is rendhagyó. Ez alkalommal nem volt sürgető "feltöltési kényszer" az Alkotmánybíróságnál, és a hagyományokkal szakítva nem várták meg a következő, júniusban aktuális üresedést sem, hogy párban jelöljenek. Minthogy Paczolaynak nincs direkt pártkötődése, az MSZP és a Fidesz nem egymásnak tett gesztust a megszavazásával, sokkal inkább a köztársasági elnöknek - az új bíró ugyanis Sólyom László régi bizalmasa.

Zene

Zene

Lágy, szőke és másfél mázsa - Maeterlinck: A kék madár (színház)

Igen, megint sokat ülnek; igen, megint vannak rozzant állagú pucér férfiak; igen, megint a hatvanas évek foteljei és állólámpái vannak a színpadon; igen: Maeterlinck A kék madár című meséjét végtére is Zsótér Sándor rendezte a Vígszínházban. Volt szerencsém egy teljesen hétköznapi előadást látni, igazi közönséggel; és noha igen: most is elmentek néhányan a szünetben, a többiek megrendülten és nehezen ocsúdva ünnepelték az előadást a végén, mert ha nem is tudták, érezték: Zsótér egyik legjobb rendezését látták.

Zene

A műgyűjtés dicsérete - A 15 éves Látványtár kiállítása

Legelőnek tetsző, kordonnal körülvett füves térségen hét szürkésfehérre mázolt (taliga nélküli) eke emelkedik a magasba rézsút: darucsapat. Az eke szarva a madár lábát, a háromszög alakú vaskés a testét, a hosszú vasgerendely a nyakát formázza. A vasrudakra erősített darvak onnan látszanak "szép renden repülni", hol a műgyűjtő Vörösváry Ákos Múzsája "laknék".

Zene

A nagy dobás - Eric Burdon: Soul Of A Man (lemez)

Úgy hiszem, valami olyasmi dolog történik most a bluesban, mint a kilencvenes évek végén a (Buena Vista Social Club köré csoportosuló) kubai muzsikákkal vagy mint nálunk (az Utolsó óra program kapcsán) az erdélyi népzenék archiválásával. Eljött az idő - és ez nemcsak azt jelenti, hogy alig-alig élnek már a blues "forrásértékű" legendái közül, de azt is, hogy a műfaj "öröksége" megkülönböztetett figyelmet és bánásmódot kíván.

Film
Színház

Színház

Temetve él

Halász Péter a saját ravatalán

A magyar színház egyik legnagyobb hatású egyénisége megrendezte önnön gyászszertartását, hogy közösen élhessünk át valamit, amit így még soha.

Trafik
Lélek

Lélek

"Közös buli volt" - Skaliczki László szövetségi kapitány

Az athéni negyedik hely után minimum érem közeli helyezést vártunk férfi kézilabdázóinktól a svájci Európa-bajnokságon. Ám ha nincs Pérez, ha Nagy László halványabb a szokottnál, ha közbejön néhány sérülés és még sorolhatnánk... Barátkozzunk inkább a gondolattal: hosszú távon a sport igazságot szolgáltat. Végül is a 13. hely kifejezetten szerencsés, még éppen kiemelt pozíciót jelent a jövő évi németországi vb-selejtezőre.

Sport

Sport

Téli olimpia - Torino - Hidegek harca

Ez a huszadik. Február 10-26. között hét sportág, nyolc versenyszínhely, 82 szám: lesz miért izgulni, nyilván. Ráadásul a további adatok is ígéretesek: több mint 80 ország, 2500 versenyző és 1,5 millió néző csak helyben.

Tudomány

Tudomány

Bioetanol - Szeszkazánok kora

Bush, a méltán népszerűtlen amerikai elnök a múlt héten jelentősen meglepte a világot - számos ötlete (a matek- és a fizikaoktatás fejlesztése, a hidrogénmeghajtású autók kifejlesztése) mellett többek között bejelentette: az alkohollal az üzemanyagok között is komolyan számolni kell. No de miért is töltenénk a szeszt magunk helyett a motorba?