A szerk.

Orosz hősök

A szerk.

Ne fukarkodjunk a jelzőkkel: azok az oroszországi polgárok, akik az Ukrajna elleni invázió első napja óta tüntetnek nap mint nap a háború ellen, kiemelkedően bátor, tisztességes emberek.

Az évtizedes intenzív agymosás, a putyini propagandagépezet által folyamatosan épített párhuzamos valóság, a hagyományos orosz kiválasztottság- és küldetéstudat sulykolása éppúgy nem fogott rajtuk, ahogyan a hatalom félelmet keltő, brutális föllépése sem tántorítja el őket az orosz agresszió nyílt elítélésétől. Ezek az emberek annak tudatában mennek ki az utcára demonstrálni, hogy tisztában vannak azzal: agyba-főbe verheti őket a rohamrendőrség – a felhatalmazásuk erre megvan –, és véleményüket, háborúellenes nézeteiket semmiféle alkotmányos alapjog nem védi. Az erőszakos föllépést a hatalom immár nemcsak nyíltan vállalja, hivatalosan deklarálja is – rendelkezésekben, törvényekben.

A putyinista újbeszél jegyében az Ukrajna ellen indított háború nem nevezhető háborúnak („különleges katonai művelet”, esetleg „Ukrajna demilitarizálása” a hatalom diktálta helyes kifejezés); és múlt pénteken Putyin elnök aláírta azt a törvényt, amely akár 15 éves börtönbüntetéssel sújtja azt, aki a hadseregről tudatosan „álhíreket” terjeszt. És mivel Putyin hadserege pusztán „különleges műveleteket” hajt végre, a „háború” kifejezés az új törvény szerint a valóság elferdítésének számít, ergo büntetendő.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk