Tartalom

MaNcs 34. évf. 10. sz. (2022-03-10)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A béke barátja

A magyar kormány a béke pártján áll, s emellett fő törekvése, hogy Magyarország „kimaradjon” ebből a konfliktusból. És mivel a béke pártján áll, és ki akar maradni, nem is szándékozik sem katonákat, sem fegyvereket küldeni Ukrajnába.

A szerk.

A szerk.

Orosz hősök

Ne fukarkodjunk a jelzőkkel: azok az oroszországi polgárok, akik az Ukrajna elleni invázió első napja óta tüntetnek nap mint nap a háború ellen, kiemelkedően bátor, tisztességes emberek.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek 2022/10.

Filofej orosz szerzetes a 16. század húszas éveiben írta le teóriáját, mely szerint Konstantinápoly a második Róma, Moszkva a harmadik, negyedik Róma pedig nem lesz.

Publicisztika

Antal Dániel

Publicisztika

Az impérium visszatér

Megnyerheti-e Putyin az Ukrajna ellen indított háborút?

Az Ukrajna elleni orosz hadjárat talán legkülönösebb vonása, hogy Oroszországban börtön jár a „háború” szó használatáért. Vlagyimir Putyin rezsimje klasszikus háborút indított el, amelynek azonban a létezését is tagadja. Úgy vélem, ennek a legfontosabb oka az, hogy az ukrán–orosz háború értelmetlen, és Oroszország szempontjából megnyerhetetlen.

Egotrip

Egotrip

Szécsi Noémi: Nem és nem

Még jól jöhet

Nem tudom, hogy az életkoromból vagy a világ jelenlegi állapotából adódik-e, de közvetlen ismerőseimmel mostanában főleg a világvégéről beszélgetünk. Hogy egészen pontosan hol leszünk akkor, kinek a társaságában és mire tervezzük alapozni akkori létezésünket.

Belpol

Interjú

Belpol

„Ránk bízták a nehezét”

Jakab Péter a háború árnyékában folytatott kampányról

Az orosz invázióval a Kelet és a Nyugat közötti választás vált április 3. fő kérdésévé a Jobbik elnöke szerint. Jakab Péter azt mondja, Orbán a Nyugat árulójává vált, és mindegy, mit mutatnak a kutatások, a választói lélektan győzelemhez segítheti az ellenzéket.

Mihez kezdett a Fidesz az egészségüggyel 2010 után?

Belpol

Leápolták

Mi változott a Fidesz 2010-es egészségügyi programjában rögzített helyzethez képest, sikerült-e az ágazatot előrébb vinni? Spoiler: nem nagyon.

A háborús menekültek magyarországi ellátása

Belpol

Civilek a gáton

Bár Orbán Viktor már az ukrajnai háború kitörése előtt arról beszélt, hogy felkészülnek a menekültek érkezésére, úgy tűnik, az állam helyett sokkal inkább az önkormányzatok, a segélyszervezetek, az önkéntesek és a civilek összefogásának köszönhető a menekülők megsegítése.

Ukrán menekültek fogadása a határon és Budapesten

Belpol

„Az út nagyon szép lesz”

Lidja, Andrej és Alisza Kijevben laknak. Átlagos, elég jól szituált család, Alisza 12 éves. A szülők nagy, nemzetközi cégeknél dolgoznak, a Poltava melletti szülőfalujukban nemrég felhúztak egy dácsát a régi, szülőktől örökölt fakunyhó mellé.

Külpol

Az amerikai külpolitika és az ukrajnai háború

Külpol

Véren szerzett egység

Az Egyesült Államok nem tudta megakadályozni Putyint az invázió elindításában, de megdrágította az akciót, miközben a nyugati szövetség régen nem látott mértékben kovácsolódott össze. Utolsó utáni diplomáciai kísérletek, az ukránok felfegyverzése és váratlan húzások – így próbálta a Biden-kormányzat megelőzni a háborút.

Orosz nukleáris fenyegetés

Külpol

Nem kéne nyomni

Putyin fenyegetőzése a nukleáris fegyverekkel meglepte a világot. Vajon mi van az oroszok kezében, és kinél van a döntés joga?

Hogyan lehet felelősségre vonni az agresszort?

Külpol

Még itt a Földön is

Ukrajna orosz inváziójának hetedik napján, március 2-án a Nemzetközi Büntetőbíróság 39 részes állama – köztük Magyarország – azzal fordult a szervezet főügyészéhez, hogy vizsgálja meg, vádat kell-e emelni az Ukrajnában elkövetett nemzetközi bűntettek miatt.

Színház

Interjú

Színház

„Nem kitalált szereplők”

Spiró György író, Zsámbéki Gábor rendező  

Kádár János és Rákosi Mátyás játssza a főszerepet a Katona József Színház új bemutatóján. Spiró György Főtitkárok című darabját Zsámbéki Gábor állította színre, szereplői létező, történelmi személyek, s a szöveg java eredeti forrásból született. Az alkotókat kérdeztük.

Kritika

Könyv

Kritika

Üvegszilánk a nejlonzsákban

Charlotte Wood: Hétvége

A nő ismeri a saját lábát, hiszen naponta százszor ránéz, és érzi, ha fáj, mert a lomtalanítás közben a műanyag zsákot átütő üvegszilánk megsebzi. Bámulja a kifolyt vérét, nézi a lábát, amely mintha másé lenne, ismeretlen.

Kiállítás

Kritika

Gondolatrajz

Delineo ergo cogito

Nevek, szavak, telefonszámok, dátumok – listázva, aláhúzva, átszínezve, kihúzva: a megszervezett, biztosnak tűnő jövő, a napok sodrásában torlódó feladatok. Az akkurátus kisatírozások alatt itt-ott jól ismert művészek, kollégák neve vehető ki. Beke László tenyérnyi jegyzetlapjainak színpompás szőttese megrendítő monumentuma a nemrég elhunyt nagy hatású művészetszervező és művészettörténész energikus tevékenységének. Rajta az írás rajzként, a kép gondolatként olvasható.

Rádió

Kritika

Kint a kertben

Tavaszi tippek Bozsik gazdától

Őrült dolgok történnek a világban – azaz pontosítunk: itt a szomszédban, szinte a kertünk végében –, amire általában kétféle reakciót tudunk adni vérmérsékletünk és lélekállapotunk függvényében.

Film

Kritika

Hősök

Michal Nohejl: Megszállás

A film legnagyobb erénye, hogy 1968-ról, a prágai, reményteljes tavaszt eltipró szovjet megszállásról ’68 szellemében szól. A cseh új hullám egyik legnagyobb találmánya a közvetlenség, a minden művészallűrtől mentes hanghordozás volt.

Tévésorozat

Kritika

A régi és az új

Jeen-yuhs – Kanye-trilógia

Hetente albumok százai jelennek meg, amióta pedig a hiphop az új rock, úgy néz ki, mintha minden második fiatal a rappelésben keresné a boldogulást – azonban ha Kanye West kiad egy lemezt, az még mindig hatalmas hírrel és még nagyobb eladásokkal jár.

Opera

Kritika

Más ez a szerelem

Debussy: Pelléas és Mélisande

„A kritikusok… a kritikusok? Rendes, igen rendes emberek, szeretném azt hinni. Min­den­esetre boldogok lehetnek. Talán még irigylem is őket.” Néhány nappal egyetlen operájának 1902-es ősbemutatója után egy interjúban így ironizált Claude Debussy, alkalmasint okkal és méltán lenézve értetlen kritikusait.

Lemez

Kritika

Széteső álomvilágok

Midnight Oil: Resist

Az ausztrál alternatív rock legismertebb zenekara egyértelműen a Midnight Oil: hazájukban elképesztő rajongás veszi körül őket, a nyolcvanas évek második felében pedig sikerült Amerikát és Európát is meghódítaniuk.

Koncert

Kritika

Animus és anima

Baráth Emőke és az Ensemble Artaserse: Kettősség

Carl Gustav Jung óta tudjuk, hogy mindannyiunkban lakozik egy férfi és egy női lélek is, innen eredeztethető a koncert címe is, amelynek anyaga az Eratónál megjelent Dualità című album.

Interaktív

A Berlini Művészeti Akadémia

Interaktív

Túl a falakon

Több mint három évszázada létezik, volt, hogy kettévált, akárcsak az ország és a város, aztán újraegyesült. Hosszú történetében egyetlen külföldi igazgatója volt, Konrád György. Mi a titka, és egyáltalán, miről szól a Berlini Művészeti Akadémia?

Visszhang

Visszhang: lemez

Visszhang

Big Thief

Dragon New Warm Mountain I Believe in You

Az amerikai Big Thief tagjaiból csak úgy ömlik a zene: 2019-ben fél év különbséggel két nagy sikerű lemezt is megjelentettek (U.F.O.F. és Two Hands), azóta pedig a négytagú zenekarból hárman is adtak ki szólóalbumot.

Visszhang: koncert

Visszhang

Christian McBride

Christian McBride a világelitben számon tartott bőgős kvintettje lehengerlő magabiztossággal és valóban imponáló játékkal mutatkozott be Budapesten, és hódította is meg a még mindig kicsit kiéhezett közönséget.

Visszhang: lemez

Visszhang

Blood Incantation: Timewave Zero

Adott négy coloradói srác, akik kozmikus és pszichedelikus beütésű, szép hosszú kompozíciókban testet öltő death metalt játszanak, legalábbis így tettek előző albumukig.

Visszhang: film

Visszhang

Mindörökké

„…az öregkor, az elmúlás fanyarkás, savanyú szaga, ahogy egymás közt mondták: halálszag” – olvashatjuk Tar Sándor El, valahová című novellájában.

Visszhang: animációs film  

Visszhang

Menekülés

Amin kamasz fiúként menekült Afganisztánból az első tálib hatalomátvétel után.

Visszhang: film

Visszhang

Kimi

A koronavírus-járvány mindannyiunk életét meghatározta ugyan, de az biztos, hogy senki sem hozta ki a maximumot a pandémiából úgy, ahogy Steven Soderbergh.

Visszhang: könyv

Visszhang

Öreg Banda

Kollár-Klemencz László első regénye családjának négy generációra visszatekintő történeteit dolgozza fel.

Zene
Film

tévésmaci

Film

Hotel Majom

Amikor Sztupa és Troché megfestették a telet, csak Sztupa használt ecsetet, palettát, kéket és kármint, de ő annál inkább.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Már nem elég”

Széll Krisztián oktatáskutató, szociológus a magyar vitakultúráról

Az ellenzéki összefogás nehezen született meg, és a folytatás sem megy könnyen, de talán elindult egy tanulási folyamat, ami hatással lehet az egész társadalomra. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara Neveléstudományi Intézetének egyetemi adjunktusa abban bízik, hogy a valódi nyilvános viták láttán létrejön a kritikus tömeg, amelynek igénye lesz az őszinte, indulatoktól mentes beszélgetésekre.

Gasztro