A szerk.

A béke barátja

A szerk.

A magyar kormány a béke pártján áll, s emellett fő törekvése, hogy Magyarország „kimaradjon” ebből a konfliktusból. És mivel a béke pártján áll, és ki akar maradni, nem is szándékozik sem katonákat, sem fegyvereket küldeni Ukrajnába.

A békebarátságunknak ellentmondana, ha fegyvereket küldenénk, amelyekkel „orosz emberekre fognak lőni”, ahogy a kormányfő minapi Facebook-bejegyzésében fogalmazott. Azt pedig, hogy Magyarország (és Kárpátalja) is orosz célponttá válna, ha (magyar) fegyvereket szállító konvojok lépnék át a magyar–ukrán határt, a külügyminisztere magyarázta nagy vehemenciával pár nappal ezelőtt.

Nem tudhatjuk, hogy ez a szöveg, illetve a mögöttes, sugallt tartalmai mennyire alkalmasak arra, hogy választópolgárok széles rétegei­ben elfeledtessék az Orbán-kormány elmúlt 12 évének Putyin-párti elköteleződéseit, és – fontosabban – meggyőzzék őket arról, hogy csak­is ez a kormány és ez a magatartás mentheti meg Magyarországot a háborútól, és személy szerint az illető választópolgárt a közelebbről egyébként nem definiált háborús végítélettől. (Ha az első célra nem is, a másodikra alkalmasnak tűnnek.) Ha viszont a felhasználhatóságon túli, vagy inkább inneni szemszögből vizsgáljuk meg őket, nevezetesen tartalmi, politikai és morális szempontokból, úgy a kép talán kontúrosabb lesz.

Kezdjük az elején: az senkiben fel sem merült, hogy a NATO-tag Magyarország saját szakállára harcoló egységeket küldjön Ukrajnába. Ezt legfeljebb akkor tehetnénk meg (és akkor sem lenne kötelező), ha a NATO angazsálódna a konfliktusban – de a NATO-nak ezt esze ágában sincs megtenni, amint azt naponta többször is elmondja például a szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg, a brit, az amerikai, a bármelyik tagállami kormány valamely magas tisztségviselője.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk