A szerk.

Pápajárás

A szerk.

Itt járt a pápa! Tudjuk. Tudjuk, mert megfordult sokfelé, tömegrendezvényeken vett részt, misézett, fényképezkedett, felkereste a fiatalokat, magához engedte a szegényeket, a menekülteket, tényleg szorgalmas pápa volt, felszántotta az egész pályát. Tudjuk, mert lezárták miatta három napra a várost, a 19-es villamos húsz perc „hatósági” szünetet tartott, mert ha nem áll meg, esetleg elment volna felette a pápa biztonságáért felelős egyik rendőrkonvoj vagy ötven kocsija az Erzsébet hídon.

Tudjuk, mert vele volt tele a sajtó: a pápa itt, a pápa ott, naponta tucatjával érkeztek a róla szóló hírek – már a mértéktartóbb orgánumokon. Tudjuk, mert a miniszterelnök és az ő államelnöke versenyt hájpolták a közösségi médiában, az egyik a kicsit csonka családját terelgette elfelé a színe elől, a másik meg teljes pápai gálájában sajtozta a haséját. Tudjuk, mert ugyanez az orbáni államfő a pápa ittjárta alkalmából terroristákat engedett ki a börtönből, s azok elég nagy garral jöttek ki. Tudjuk, mert minden világhülyéjének muszáj volt eldicsekednie vele, hogy ő katolizált. Tudjuk, mert a revolversajtóban egyszer csak jó pápa lett az eddig megbízhatóan rossz pápából. Tudjuk, mert akkor is tudnánk, ha egy kő alatt élnénk, mert oda is benézett a pápa vagy a biztonságáért felelős erő.

De miért járt itt a pápa? Nem tudjuk. Nem tudjuk, mert nem mondták meg, sem ő, sem főpapjaink, sem állami vezetőink. Amit mondtak, az mese volt vagy ordas közhelyek gyűjteménye. Amikor eltávozván felszállott a pápa a repülőgépével, még odanyilatkozott, hogy titkos békeküldetésben járt, amiről nem beszélhet, de legyen mindenki nyugodt, mert Orbán Viktorral sem a Piroska és a farkasról beszélgetett (hanem nyilván a három kismalacról, mert a negyven rablóról aligha). Bizonyosan e titkos békemisszió része volt az is, hogy a pápa találkozott Hilarion metropolitával, Kirill pátriárka kézközeli emberével, s húsz percet beszélgettek – teljesen nyilvánvaló, hogy a világbékéről. S abban is egészen bizonyosak vagyunk, hogy ezalatt meg is oldották a világbéke kérdését (hisz’ Sandra Bullocknak két perc is elég volt hozzá a Beépített szépség c. filmben).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.