A szerk.

Pofon a romokon

A szerk.

Relatíve nagy ellenzéki vereséggel ért véget a VIII. kerületi időközi polgármester-választás, Győri Péter civil jelölt, aki az összes ellenzéki párt támogatását élvezte, jelképesen legalábbis, 36 százalékot kapott, ellenfele, a fideszes dr. Sára Botond meg elvitte a többit. De miért relatíve, és miért alakult ez úgy, ahogy?

A 2006-os polgármester-választás óta (amit a 2009-ben lemondott SZDSZ-es Csécsei Béla nyert meg 13 ezer szavazattal, 26 és fél ezres részvétel mellett) a mostanival együtt négy ilyen választást tartottak a kerületben, a Fidesz mindegyiken 8-10 ezer szavazat körül kapott, és ezzel mind a négyet meg is nyerte. Az ellenzéki pártok, amelyek 2009-ben, 2010-ben és 2014-ben külön indulgattak, rendre összesen 4 és 7 ezer voks között kaszáltak; és ebből az is kikövetkeztethető, hogy a részvétel rendszerint alacsonyabb volt a 2006-osnál (maximum 18 ezer meg egy kicsi). A múlt vasárnapi eredmény tökéletesen kvadrál ezzel a tendenciával, a legalább látszólag közösen fellépő ellenzék összeszedett 4787 pontot, dr. Sára (dr. Kocsis föltétlen támogatásával) meg 8269-et, kirívóan alacsony részvétel mellett. Azt is mondhatnánk tehát, hogy nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbhaladni, valamikor 2006 és 2009 között szétesett a baloldal, aztán úgy maradt. De mégsem elég ezt mondani, elvégre április 8-án, az országgyűlési választáson az akkor a saját képében induló dr. Kocsis mindösszesen 40 és fél százalékot kapott nagyjából ugyanitt, és ha az LMP meg a Jobbik akkor nem önállóskodik (akár úgy, hogy az MSZP-vel meg a DK-val együtt találnak egy komolyan vehető közös jelöltet), akkor dr. Kocsist akár le is lehetett volna… és a többi, és a többi. Szóval mi az isten történt itt?

Leginkább az, hogy az országos pártok, és legfőképpen az MSZP ezt az egész, kétségkívül sok vesződséggel járó választásosdit kiszervezték a civileknek, vagyis a nem pártoknak és a nem politikusoknak. Arról csak sejtéseink lehetnek, hogy ezt miért így képzelték el a legcélszerűbbnek, talán előre leírták ezt a menetet, talán annyira le vannak épülve, hogy nem is bírtak volna semmilyen értékelhető erőfeszítést tenni Győri Péter sikeréért, talán csak a nyolcban vannak leépülve, talán az egész országban. A félreértések elkerülése végett: nem azt hányhatjuk a szemükre, hogy a politikán kívülről kerítettek jelöltet, hanem azt, hogy ezek után tökéletesen magára hagyták őt. Hogy paravánnak használták, alkalmasint a semmi elfedésére. Nemhogy értékelhető pénzt nem tettek a kampányába, de egy nyomorult pártvezető, ellenzéki polgármester nem szólt nyilvánosan egy jó szót sem Győri érdekében (talán az egy szem Karácsony Gergely kivételével). Az, hogy ezt a választást országos téttel bíróvá stilizálják fel, valamifajta revansnak áprilisért és fenyegetéssé 2019-re, fel sem merült. A civilek és a civil szervezetek (és a VIII. kerületben erőteljes ilyen televény működik) pedig szemmel láthatóan hiába tettek meg minden tőlük telhetőt: alkatilag, szervezetileg, a döntéshozatal köreikben bevett módozatai tekintetében nem erre a tevékenységre (politikai harc, programírás, választási küzdelem, Kubatov-listák eszkábálása, satöbbi) vannak szabványosítva. Különösen – és azért ne mulasszuk el hozzátenni ezt sem –, ha olyan lejtős pályán kellett (volna) megkapaszkodniuk, mint amilyen ez volt. De lejtő ide vagy oda: a képviseleti demokráciát pártok játsszák – és sem antipolitikával, sem a politika hiányával nemigen lehet győzni benne. Azoknak, akik megpróbálták, és egészen 36 százalékig jutottak, mégis jár a kalaplengetés – a kudarc nem az övék.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!