Rogán belekukkant

A szerk.

Keddi lapzártánkkor már több mint egy hete üzemel a Vakcinainfó, a kormányzati regisztrációs portál, de a 60 év felettieknek postán is küldenek egy űrlapot. Hogy pontosan mi a fenére is jó a regisztráció, azt nem könnyű kibogozni, de lenne néhány ötletünk.

A kormány illetékesei „igényfelmérésként” beszélnek róla, magán a honlapon pedig az olvasható, hogy „az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja határozza meg”. Arra sincs egyértelmű válasz, hogy előfeltétele-e a központi regisztráció az oltásnak, illetve jelent-e előnyt a várakozók közt az előzetes igénybejelentés, vagy később ugyanúgy lehet jelentkezni a háziorvosoknál is, mint most a kormánynál. A kérdésben eddig a legrészletesebb tájékoztatást nem az egészségügyért felelős miniszter, nem is az egészségügyért felelős belügyminiszter, hanem Rogán Antal központi propagandaminiszter adta, bár ő is csak annyit közölt – azt sem az általa felügyelt Vakcinainfó honlapon, hanem egy kertévés szeánsz vendégeként –, hogy aki nem jelentkezik, az „értelemszerűen hátrébb kerül a sorban”.

Összevissza beszél a kormány arról is, választhatunk-e a különböző vakcinák közül. Orbán Viktor október végén így nyilatkozott: „Ki miben bízik, tud választani abból, hogy ha be akarja magát oltatni, akkor melyiket kérje.” Müller Cecília tiszti főorvos viszont a regisztrációs honlap indulásának napján kerek perec leszögezte, hogy „nem választható vakcina”. Az ellentmondást a Koronavírus Sajtóközpont azzal oldotta fel, hogy álhírterjesztéssel vádolta meg a 444-et, mely orgánum szó szerint idézte Müller Cecíliát… Jelenleg ott tart a hivatalos tájékoztatás, hogy bár most nem lehet választani a védőoltások közül, hiszen még egyetlen engedélyezett vakcina sincs Magyarországon, de ha majd több is lesz, akkor választani is lehet. Annak eldöntését nyitva hagynánk, hogy ezt az álláspontot orvosszakmai érvek indokolják-e, vagy csak nem merték beismerni, hogy a főnök már megint hülyeségeket beszélt a rádióban.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk