Szájmagyarok, szájdemokraták

A szerk.

Az igazi hír nem az, hogy a Jobbik elnöke a parlamenti ülésszak nyitányát felhasználva végre nagy nyilvánosság előtt is zsidózhatott és cigányozhatott egy sort. Az sem, hogy mindezt a betiltott Magyar Gárda mellényében tette (a tavalyi alakulóülésen is abban feszített). Még csak nem is az, hogy az MSZP-politikusok hosszú idő után olyat cselekedtek, amivel fenntartás nélkül egyet lehet érteni: egyikük rendőrt hívott, a szocialista alelnök pedig amint tehette, azonnal rendkívüli házbizottsági ülést hívott össze a pimasz gesztus miatt - hiszen a jogerősen betiltott egyesület egyenruhájában grasszálni nyílt törvénysértés. Az igazi hír az, hogy...

Az igazi hír nem az, hogy a Jobbik elnöke a parlamenti ülésszak nyitányát felhasználva végre nagy nyilvánosság előtt is zsidózhatott és cigányozhatott egy sort. Az sem, hogy mindezt a betiltott Magyar Gárda mellényében tette (a tavalyi alakulóülésen is abban feszített). Még csak nem is az, hogy az MSZP-politikusok hosszú idő után olyat cselekedtek, amivel fenntartás nélkül egyet lehet érteni: egyikük rendőrt hívott, a szocialista alelnök pedig amint tehette, azonnal rendkívüli házbizottsági ülést hívott össze a pimasz gesztus miatt - hiszen a jogerősen betiltott egyesület egyenruhájában grasszálni nyílt törvénysértés.

Az igazi hír az, hogy Kövér László házelnöknek egyetlen szava nem volt Vona Gábor akciójára (ellenben kikérte magának a hallgatását számon kérő MSZP-frakcióvezető megjegyzését), továbbá hogy Orbán Viktor miniszterelnök láthatóan buzgón jegyzetelt a jobbikos vezérszónok felszólamlásakor, és később is úgy tett, mintha minden rendben volna. (Talán azt gondolhatta, bőven elég, ha az elempés Schiffer András meg a szocialista Mesterházy Attila visszautasítja Vona retorikáját.) Pintér Sándor belügyminiszter aktivitásáról sem értesültünk lapzártánkig.

"A Magyar Gárdának is figyelembe kell vennie viszont a jogerős bírói határozatokat, a jogerős bírói ítéleteket. A belügyminiszter felel azért, hogy az országban a közrend és a közbiztonság fenntartható legyen és (...) ígérni fogom, és mindenkivel szemben, magunk betartjuk, és betartatjuk a törvényeket, betartatjuk a bírói ítéleteket. Aki ezt nem lépi át, azzal barátságban élünk, aki ezt átlépi, azzal szemben pedig a törvény erejénél fogva fellépünk" - Pintér Sándor e szavakat ugyanis nem hétfőn mondta egy rögtönzött sajtótájékoztatón, hanem tavaly májusban, még miniszterjelöltként a bizottsági meghallgatásán. Orbán Viktor sem kormányfőként beszél arról, hogy két pofonnal hazazavarja a szélsőjobbot - e bátor kijelentésre 2008 tavaszán ragadtatta magát (igen szűk körben egyébiránt); akkor, amikor ennek az égvilágon semmi tétje nem volt még.

A merészség mára valahogy elillant: a rettenthetetlen Kövér Lászlótól, akinek időnkénti szörnyű gondolatkísérleteit hívei rendre azzal mentegetik, hogy de a Laci a szélsőjobbal ugyanolyan kérlelhetetlen ám, mint a "balliberálisokkal", mindössze arra futotta, hogy a kezét széttárva eszköztelenségét hangoztassa. Ugyan már - azt, amit a szocialista Ujhelyi István alelnök megtett (az ülés felfüggesztése Vona egyenruhája miatt), ő is megtehette volna; és a rendőröket kihívó Török Zsolt képviselő is nyilván tudta, hogy azok be sem tehetik a lábukat a Házba, mégis úgy érezte, valamit csak tenni kéne már. De Kövér nem tett semmit, ahogyan Orbán, Pintér vagy más kormányoldali képviselő sem.

Elégtelen arra hivatkozni, hogy a 2009. júliusi jogerős bírói döntést a jogalkalmazók számtalanszor értelmezték úgy, hogy lehetőleg semmit ne kelljen tenni a betiltott gárda egyenruhában megjelenő tagjai ellen. 2010 tavasza óta ugyanis olyan kormányfője van Magyarországnak, aki szerint az akarat hegyeket mozgathat meg, és vannak olyan feladatok, amik kellő elszánással is elvégezhetők; és egy tavalyi televíziós nyilatkozata szerint például a közbiztonság "megteremtése" és a jogkövető magatartás kikényszerítése ilyen dolgok.

Hogy Orbán a gazdasággal eddig nem tudott mit kezdeni, az - legyünk megengedők - csak részben (bár egyre inkább) az ő hibája. Az viszont, hogy a szélsőjobb provokatív akcióival láthatóan nem is akar mit kezdeni, egyedül az ő felelőssége. Hiszen ahhoz nem kellenek forintmilliárdok és nem kell egyeztetni egy sor nemzetközi szervezettel. Elegendő lenne a saját szerepéhez való egészséges viszonyulás is, amiből egyenesen következne a demokratikus meggyőződés és a jogállam iránti mély elkötelezettség. Ezekről az értékekről azonban Orbán ugyanúgy szájalni képes csak, mint a soha nem látott gazdasági növekedést beindító csodaprogramról, meg a többi unalomig ismert fantazmagóriáról.

Nemcsak gyáva, de szánalmas, megvetésre méltó magatartás ez. És nem mellesleg a nyílt beismerése annak, hogy Orbán elsősorban kiknek a szavazataira számít hosszú távon.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.