Tartalom

Narancs XXIII. évf. 7. szám(2011.02.17.) (2011-02-17)

Publicisztika

Publicisztika

Családi szavazókör

A gyerekes szülők extra szavazati jogáról

Ha a két kormánypárt mindenképpen a választási rendszer piszkálásával akarja a közfigyelmet elterelni a gazdaság dolgában tanúsított teljes tanácstalanságáról, a szülői extra szavazatnál izgalmasabb kérdéseket is találhattak volna. A levegőben lóg a választókerületek kialakításának kérdése, várat magára a gondnokság alatt élők meg a magyarországi lakhellyel nem rendelkezők (kettős állampolgárok) választójogának részletes szabályozása - ám Szájer József, a Fidesz EP-képviselője és a készülő Orbán-alkotmány legújabb szövegfelelőse mégis a gyermekes szülők választójogát sokszorozná meg. Javaslata szerint a 18 év alatti gyerekek után a családok felnőtt tagjai pluszszavazatot kapnának.

Publicisztika

Harapófogóban - Mi vár Izraelre az új Közel-Keleten?

Izraelben néhány éve egy dokumentumfilmben feltették azt az abszurdnak tűnő kérdést, vajon mi történne a zsidó állammal, ha Amerika egyszer csak cserben hagyná - vagy mert egy új elnök egészen másként gondolkodna, mint elődei, vagy mert ismét győzne az izolacionizmus, és az amerikaiakat többé nem érdekelné a Közel-Kelet. A megkérdezett hírességek tanácstalanul hüledeztek, ám abban egyetértettek, hogy akkor bizony nehéz idők következnek errefelé. Fleischer Ferenc A szerző jogász, PhD-hallgató Izraelben.

Egotrip

Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Kis tehetség, nagy tehetség

Minden tanár előbb-utóbb találkozik olyan diákkal, aki tehetségesebb, mint ő maga. Egyik-másik tanítványa olyan versenyeket nyer meg, amilyeneket neki sohasem sikerült. Tanárként persze büszke rájuk, jogosan, mivel valóban ő okította őket ilyen kiválóvá. De közben azt is tudja, hogy ezek a tanítványok valami olyat is tudnak, amit ő sohasem tudott, ettől tudtak nyerni. Egyszerűen csak kiemelkedően tehetségesek. Mérő László

A szerk.

A szerk.

Beintés

Az elmúlt hét politikai bulvárhírei, szokott gumicsontjai kitakarták azt a bejelentést, miszerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 100 millió, míg a fővárosi önkormányzat további 75 millió forinttal csökkenti idén a Budapesti Fesztiválzenekarnak nyújtandó támogatás összegét. Tán nem is szólnánk, ha nem a világ egyik bizonyítottan legkiválóbb szimfonikus zenekarát sújtaná ez a brutális megvonás.

A szerk.

Plus ça change...

...plus c'est la même chose, mondotta egy francia bölcs valamikor, hogy kicsoda, juszt sem fogunk utánanézni, pedig megtehetnénk. Minél többet változik, annál inkább ugyanaz marad.

A szerk.

Az Orbán-csomag

Hétfő óta ténykérdés, amit eddig is emlegettünk sokszor, de mindig feltételes módban: Orbán Viktor nem akar (tud) semmit megváltoztatni, jobb terv híján neki jó minden úgy, ahogy húsz éve eszi már a fene. Pedig egy hónapja még azzal etette Európát, hogy hamarosan mélyreható szerkezeti változtatások jönnek, amiből hatékonyság, gazdaságosság és kozmikus léptékű fejlődés fakad. Persze ez is kamu volt, hisz a belengetett reformok, a segélyezési rendszer felszámolása, a gyógyszerár-támogatások csökkentése csak bajt és nyomort hozhatnak, pénzt annál kevesebbet (bővebben lásd nagyinterjúnkban).

A szerk.

Szájmagyarok, szájdemokraták

Az igazi hír nem az, hogy a Jobbik elnöke a parlamenti ülésszak nyitányát felhasználva végre nagy nyilvánosság előtt is zsidózhatott és cigányozhatott egy sort. Az sem, hogy mindezt a betiltott Magyar Gárda mellényében tette (a tavalyi alakulóülésen is abban feszített). Még csak nem is az, hogy az MSZP-politikusok hosszú idő után olyat cselekedtek, amivel fenntartás nélkül egyet lehet érteni: egyikük rendőrt hívott, a szocialista alelnök pedig amint tehette, azonnal rendkívüli házbizottsági ülést hívott össze a pimasz gesztus miatt - hiszen a jogerősen betiltott egyesület egyenruhájában grasszálni nyílt törvénysértés. Az igazi hír az, hogy...

Belpol

A médiatörvény és az Európai Unió

Belpol

Céltalanul feszített húr

A magyar kormány jó eséllyel csitíthatja az uniós elnökség idejére a médiatörvény miatti európai fölzúdulást, s tarthatja egyúttal érvényben a vitatott jogszabályt az Európai Bizottság kérte módosítások átvezetésével. Ha viszont a politikai vereség látszatának elkerülése végett inkább huzakodik, megégetheti magát.

A fogyatékosok lakhatásának megoldatlan ügye - 2.

Belpol

Felelősség nélkül

Cikkünk első részében (Amikor nem a pénz kevés, Magyar Narancs, 2011. február 10.) azt vizsgáltuk, hogy az előző kormány idején miként futott zátonyra az a program, amely a fogyatékosokat ellátó nagy létszámú intézményeket számolta volna föl. E célra azóta sem lehetett kiírni az uniós pályázatot. Vajon miért nem? Mészáros Bálint

Belpol

Kormánypárti belviszály a zöldáram miatt - A Lázár-talány

Mi vehette rá a Fidesz frakcióvezetőjét arra, hogy belerúgjon kormánya energetikai államtitkárába, s hogy fityiszt mutasson nemcsak a nagy biomasszás erőműveknek, de a többségükben fideszes vezetésű, távhős önkormányzatoknak is? Az utolsó hírek szerint a kormány nem, a Fidesz-frakció viszont támogatja Lázár János ötletét. Szabó M. István

Külpol

Külpol

Tüntetések Jemenben - Omlásveszély

Az elmúlt napokban az Arab-félsziget egyetlen nem monarchikus berendezkedésű, egyszersmind legszegényebb országában tovább folytatódtak az Ali Abdallah Szaleh elnök lemondását követelő tüntetések. Az államfő által korábban bejelentett népszerű intézkedések az ellenzék tapasztaltabb (dörzsöltebb?) és vallásosabb, inkább Nyugat-ellenes erőit türelemre ösztönözték, a demokráciát követelő egyetemi ifjúság viszont továbbra is Szaleh azonnali távozását követeli. - kovácsy -

Film

Film

Csak szexre kellesz

Emma (Natalie Portman) és Adam (Ashton Kutcher) sorsa gyermekkoruk óta keresztezi egymást, egészen addig, amíg az ágyban összefut. Egy régi vágású szerelmes film itt érne véget, de az ezredfordulós romantika csak most kezdődik.

Film

Mélyen az erdőben

Joel & Ethan Coen: A félszemű

Tekintetbe véve, hogy a kortárs amerikai filmkészítés alighanem legtudatosabb alkotóiról van szó, szemernyit sem csodálkozhatunk azon, hogy a 2004 óta immár a rendezői székben is hivatalosan összenőtt Coen fivérek közelmúltbeli filmjei egyetlen lánc - formájukban-színükben persze erősen különböző - szemeiként is felfoghatók.

Film

"Volt, hogy beálltak játszani" - Takács Gábor színész-drámatanár az Új Néző projektről

Takács Gábor a színházi nevelési programokkal foglalkozó Káva Kulturális Műhely szakmai vezetője. A Krétakörrel és az AnBlokk Kultúra- és Társadalomtudományi Egyesülettel közösen hozták létre tavaly az Új Néző nev közösségi színházi projektet. Céljuk az volt, hogy vidéki településeken olyan előadásokat hozzanak létre, amelyek a helyi problémákra reflektálnak a nézők aktív részvételével. A program eredményeit a Műcsarnokban mutatták be január végén - ott beszélgettünk.

Zene

Zene

Könyv - "Mit mondtál? Makk?" - Polgár Judit: Sakkjátszótér

Ha már egyszer minden gondolata a huszárok, a lovagok és a harc körül forog, legalább annyi szerencsénk lehet, hogy képes ezt a vágyát 80 decibel alatti formában is szublimálni... Amikor egy mindenre elszánt ötéves kitúr a szekrényből egy sakktáblát, és talál hozzá valakit, aki elhiszi, hogy tényleg ezt akarja, akkor már csak a Jóisten állíthatja meg - de Polgár Judit biztosan nem fogja. Orosz Ildikó

Zene

Lemez - Dünnyög egy új mesét - Fujiya & Miyagi: Ventriloquizzing

A Fujiya & Miyagit illetően rég megoldódtak a rejtélyek: persze hogy nem japánok, és nem is ketten vannak (bár voltak annyian is). Mikor (bő tíz éve) az angliai Brightonban a szintis/bítkovács Steve Lewis és a gitáros-énekes David Best életre hívta közös produkcióját, egy patinás japán édességbolt-hálózat (Fujiya), illetve a Karate kölyök című míves alkotás Pat Morita által megformált idős mestere (Miyagi) nevét vették fel.

Zene

Lemez - Talpuk alatt fütyül a szél - Earth: Angels Of Darkness, Demons Of Light 1

"A haldokló bámulatosan tiszta hangon énekelt és oly nagy odaadással hogy a vad hegyek közé indulók talán még vissza is fogták kissé a lovaikat hogy annál tovább hallgassák mivel ebben az elszántságban maguk is osztoztak vele." Cormac McCarthy ír az érces hangon daloló haldoklóról a Véres délkörökben, a könyvben, amit Dylan Carlson olyan sokat emlegetett, amikor 2005-ben, sok év hallgatás után visszatért. Nemcsak a közönségéhez tért akkor vissza, hanem az életbe is.

Zene

könyv - BRENDA RALPH LEWIS: EURÓPAI URALKODÓK SÖTÉT TITKAI

Eltekintve attól, hogy a címben beharangozott titkok egyáltalán nem titkok, hanem - köszönhetően a történettudománynak - közismert dolgok, vagy éppen megcáfolt tévhitek, az angol író könnyed, szórakoztató összefoglalója igyekszik nem elrugaszkodni a tényektől. Habarodott, örökletes elmebajban szenvedő, kéj- és pénzsóvár, tömeggyilkos vagy egyszerűen csak velejükig gonosz uralkodók és rokonaik sorjáznak a Valois-któl a Habsburgokon és Hohenzollerneken át Báthory Erzsébetig vagy a svéd Krisztina királynőig.

Zene

Lemez - Minimális igazítás - Social Distortion: Hard Times And Nursery Rhymes

Noha a Social Distortiont a kaliforniai melodikus punk meghatározó szereplőjeként, illetve mára egyik utolsó, még aktív alapító atyjaként tartják számon, a zsáner fel-le hullámzó népszerűsége nem érintette meg különösebben a harmincéves zenekart. Mike Ness énekes-gitárosba (képünkön) szorult ugyanis annyi különlegesség, hogy évtizedeken át is lebilincselő maradhasson.

Zene

lemez - WHITE LIES: RITUAL

A tavalyelőtt berobbant White Lies pár évvel lemaradt a 2000-es évek közepén tetőző nagy Joy Division-revivalról, de a To Lose My Life című bemutatkozó lemez tartalmazott annyira jó slágereket, hogy az ember elnézte nekik a fáziskésést. Ráadásul a legendás manchesteri elődön kívül sikerült még magukévá tenni a Depeche Mode-ot, a Tears For Fearst, az Echo & The Bunnyment és a Midge Ure-féle Ultravoxot is.

Zene

Film - Small talk - 11 rendező: New York, I Love You

2006-ban volt már egy hasonló körünk, akkor Párizsról kellett röviden megfogalmazniuk neves alkotóknak, mi jut eszükbe a nekik kedves kerületekről. Megerőltetniük aligha kellett magukat az antológusoknak, hogy hova utaztassák legközelebb a művészelitet, elvégre New Yorknak bérlete van az ilyen önünneplésekre.

Zene

dvd - VARIÁCIÓK SZEXRE

A kanadai film eredeti címe (Young people fucking) pontosabban írja le, miről van szó: öt plusz egy pénisz (legyen akár hús-vér, akár plasztik) viszontagságos útjáról a gatyától egy szimpatikus testnyílásig. A már-már dokumentarista igényű film precízen csoportosítja az öt egymástól független epizód cselekményét verbális előkészületekre, az előjátékra, a koituszra, az abban beálló sajnálatos szünetre, az orgazmusra és végül az újabb orális aktusra, azaz a levezető beszélgetésre.

Zene

koncert - ®AGAR

A tízéves jubileumi ®agar-koncertet szombaton a Trafóban tartották - stílszerűen, hiszen a zenekarnak nemcsak két lemezbemutatója volt már itt, de az első nagyobb koncertjét is ezen a helyen adta még 2001 februárjában. A buli persze telt házas.

Zene

lemez - CROWBAR: SEVER THE WICKED HAND

Kirk Windstein talán az egyik legalulértékeltebb gitáros a metálszíntéren, hiszen a Pantera-énekes Phil Anselmo projektjéből igazi zenekarrá cseperedő Downban amolyan háttérembernek gondolja a közönség a jampecattitűddel bőven megáldott Pepper Keenan mögött, saját zenekarában, a Crowbarban pedig inkább frontemberként tekintenek rá. A beavatottak viszont már régóta tudják, hogy New Orleans környékén ez az aprócska, köpcös, lapátszakállas figura írja a legkirályabb riffeket, hiszen egyrészt a Crowbar lemezek egytől egyig az ő keze nyomán lettek telepakolva mamutsonka-vastagságú gitársávokkal, másrészt a Down-dalokban is ő volt ott a leginkább szerzőként Anselmo mellett.

Zene

Színház - Feketében - Csiky Gergely: Prolik (Ingyenélők)

Remélem, jó alaposan megtekintette az egri Gárdonyi Géza Színház frissen fölkent (és helyi önkormányzati rokoni kapcsolattal alaposan megtámogatott) igazgatója a színházában játszott Csiky Gergely-darabot, mielőtt oda nyilatkozott, hogy száznyolcvan fokos fordulatot, hátraarcot fog levezényelni a teátrumban. Csáki Judit

Zene

Kiállítás - A percepció megzavarása - Várnai Gyula: Systema Naturae

Várnai Gyula kiállításai és munkái szépek. Az öncélú gyönyörködést a művek látványában azonban felülírja az az igény, hogy mögéjük látva mintegy felfejtsük a posztkonceptuális alkotói "szándékot", s ezen felbuzdulva valamilyen, az adott művön kívüli valósághoz hurkoljuk az interpretációnkat. Dékei Kriszta

Könyv

Könyv

Program

Snoblesse Oblige Extra - a Frankofónia Fesztivál programajánlója a nyomtatott újságban olvasható.

Könyv

film - Mondj egy mesét, Seherezádé!

A gasztrotévés hangulatú főcímet követően rögtön az egyiptomi high society lendületes hétköznapjaiba csöppenünk, ahol a politikai alkalmazkodás, az egyéni érvényesülés/önmegvalósítás és a társadalmi elkötelezettség hármas frontvonalai között éli decens jómódban munkás életét a csinos talkshow-műsorvezető és snájdig férje, egy kormánypárti lap reménybeli főszerkesztője. - kyt -

Könyv

film - Copacabana

Ostende festői hely, virtigli északi kikötőváros, félóránként futnak be a kompok Doverből - a fedélzetükről leözönlő brit turisták dramaturgiai küldetésbe jönnek.- ts -

Könyv

"Nehéz manapság komédiával betörni" - Marc Fitoussi filmrendező

Mi köze a Copacabanának Ostende-hoz? Hogyan rendezi viharos kapcsolatát egy ötvenes munkanélküli anya és koravén lánya? A múzsa rabja rendezőjének második nagyjátékfilmje, a Copacabana Isabelle Huppert és lánya, Lolita Chammah kettősének komédiája. A filmet az I. Frankofón Filmnapokon láthatjuk. Szentgyörgyi Rita

Könyv

"Az élet bizarr, nemde?" - Bertrand Blier filmrendező

A kora hetvenes éveit taposó direktor most éppen öt év mozis hallgatás és színpadi dicsfény utáni, Jégkocka koccanás című új filmjében az ember halálos ellenségével, a rákkal találkozik. Ironikus művét az I. Frankofón Filmnapokon vetítik, míg az Örökmozgó retrospektív vetítéssorozatot szentel munkásságának. Szentgyörgyi Rita

Könyv

VIDA GERGELY: HORROR KLASSZIKUSOK

"Lassú, szadista halálok, sok zoommal" - na, ilyesmire ne számítson senki, hiába indul ezzel a kissé ötlettelenül elkeresztelt kötet (bár a szellemes címadás eleddig nem vezetett sok jóra a költő pályáján: a Rokokó karaoke és a Sülttel hátrafelé még hagyján, de a Tinta-palintáért igazán kár volt). Nem horrorversekről van szó ugyanis.

Trafik

Trafik

chili&vanília - Sós, csípős, édes, savanyú

"Ugyan a meleg, fokhagymás burgonyasaláta sertéshússal kifejezés nem kellő pontossággal írja le a brassóit, de azért leírja" - ez a passzus, amely Váncsa István előző szakácskönyvéből származik, mára mondhatni klasszikussá vált. Legalábbis számos olyan írás esetében, amely egy-egy olyan salátát próbál felvezetni, amelyben a hús a meghatározó alapanyag, mint az alább ajánlott receptben.

Trafik

tévésmaci - Fecskeinduló

Amikor Sztupa és Troché elmentek sapkát vásárolni, számos szempontot kellett mérlegelniük, de szerencsére volt egy fix pont, ahonnan nekivághattak: ellenzős sapka kellett. Sztupa nem volt túl finnyás, és a fantáziájával is szeretett spórolni, tehát annyit mondott: én beérem egy Lenin-sapkával.

Trafik

kulthírek

DÍJNYERTES HALÁLUGRÁS A World Press Photo fődíját - s egyúttal a portré kategória első díját - a dél-afrikai Jodi Bieber felvétele nyerte egy 18 éves afgán fiatalasszonyról, akinek a férje levágta az orrát és a fülét: Bibi Aishát amerikai katonák mentették meg, jelenleg Amerikában él Azért vállalta a fotózást, hogy figyelmeztessen, mi várható a tálibok ismételt hatalomra kerülése esetén A kép a Time augusztus 1-jei címlapján szerepelt Több mint száz ország közel 6000 fotósa százezernél több művel pályázott Ennek ismeretében értékelendő a hírkép kategóriában első díjat nyert külsős MTI-fotós, Lakatos Péter teljesítménye, aki május 22-én örökítette meg egy önmagát fölgyújtó öngyilkos ugrását a Szabadság hídról KÍNA A CIGI ELLEN A kínai médiahatóság rendeletet alkotott a filmes és televíziós produkciókban látható dohányzás szigorú korlátozására: cigarettamárkákat mutatni tilos, a dohányzós jeleneteket a lehető legrövidebbre kell vágni, s olyan jelenetben egyáltalán nem szabad rágyújtani, ahol kiskorú is színen van Kína a világ legnagyobb dohánygyártója és -fogyasztója, s az országban a dohányzás következtében hal meg a legtöbb ember ROMA FILM BRÜSSZELBEN Röviddel a francia mozipremier után az Európai Parlamentben is levetítették Tony Gatlif Liberté című filmjét: a részben Erdélyben forgatott alkotás a németek megszállta Franciaországban mutatja be egy vándorló cigánycsalád deportálás előli menekülését A brüsszeli vetítés tulajdonképpen fölvezetésként szolgált az EP elnöke, Jerzy Buzek nyilatkozatához, amelyben a második világháborús roma holokauszt áldozatairól emlékezett meg, és felhívással fordult az EU országaihoz, hogy ismerjék el népirtásnak a romák százezreinek meggyilkolását ELBÚCSÚZOTT A HBB 33 év után a Papp László Sportarénában elbúcsúzott közönségétől a Hobo Blues Band, amely ez alkalomból egy válogatásalbumot is megjelentetett Halj meg, és nagy leszel! címmel ÁRVERÉSI REKORDOK Több kiemelkedő eredmény is született a Sotheby's legutóbbi londoni árverésein Francis Bacon festőtársát, Lucian Freudot ábrázoló triptichonja 23 millió fontért kelt el, Salvador Dalí Eluard-portréja 13,5 millió fontért (aukción nem fizettek még ennyit sem Dalíért, sem más szürrealista munkáért) Picasso ifjú múzsáját, Marie-Therése Waltert ábrázoló, La lecture című 1932-es festménye 25,2 millió fontért cserélt gazdát Marie-Thérése mindössze 17 éves volt, amikor megismerkedtek Kapcsolatuk sokáig titokban maradt, de a művész felesége, Olga Hohlova számára minden nyilvánvalóvá vált, amint 1932-es párizsi és zürichi kiállításain a vásznakon feltűnt az új női arc A mostani árverésen egyébként Picasso évtizeddel korábbi képe, az 1923-ban készült Portrait d'Olga 1,7 millió fontért kelt el MOHOLY-NAGY HÁGÁBAN A hágai Gemeentemuseum átfogó kiállítást szentelt Moholy-Nagy László művészetének: 30 különböző gyűjteményből több mint 160 alkotását szedték össze: tíz festményt az 1922-26 közötti időszakból, valamint legfontosabb filmjeit és több mint 100 fotómunkáját, megfelelvén a kiállítás címének: Licht als kunst en kunst als licht Mivel két éven át Hollandiában dolgozott, s kapcsolatba került Piet Mondriannal és Theo van Doesburggal is, ez a periódus külön hangsúlyt kapott a május 1-jéig látható anyagban A különlegessége, hogy ez az első alkalom, amikor a múzeum egy iPhone-programot is kínál egy kiállítása mellé: a teljes tárlat audio guide-jával, a művész részletes életrajzával, a berlini Bauhaus Archívumból származó fotókkal és Moholy-Nagy két filmjével, teljes terjedelmükben THE STREETS: AZ UTCA VÉGE Computers and Blues című új albumának és a mellette összerakott Cyberspace And Reds című mixtape-albumnak a megjelenésével együtt Mike Skinner bejelentette: véget vet egyszemélyes projektje - a színpadon persze zenekarként megjelenő The Streets - működésének Az elmúlt évtized során az angol rap legjelentősebb életművét hozta létre - Original Pirate Material (2002), A Grand Don't Come for Free (2004), The Hardest Way to Make an Easy Living (2006), Everything Is Borrowed (2008) -, közben 32 éves családapa lett, s úgy érezte, nem tud már mit hozzátenni az eddigiekhez Egyelőre GRAMMY Akárcsak tavaly Taylor Swift révén, idén is a country tarolt a Grammy-gálaesten: a hat kategóriában jelölt countrytrió, a Lady Antebellum ötöt meg is nyert, ezek egyike az év dala (Need You Know) Eminem tíz jelölését csak két díjra válthatta: övé a legjobb rapalbum (Recovery), de az év albumát elvitte előle az Arcade Fire (The Suburbs) Első ízben fordult elő, hogy dzsesszelőadó az év felfedezettje: Esperanza Spalding Három-három díjjal gazdagodott Lady Gaga, Jay-Z és John Legend A legjobb dance-album: La Roux: La Roux; rock: Muse: The Resistance; alternatív: The Black Keys: Brothers; urban/alternatív: Cee Lo Green: F*** You; R&B: John Legend & The Roots: Wake Up; dzsessz: The Stanley Clarke Band: The Stanley Clarke Band; reggae: Buju Banton: Before Dawn; tradicionális világzene: Ali Farka Touré & Toumani Diabaté: Ali & Toumani; kortárs világzene: Béla Fleck: Throw Down Your Heart, Africa Sessions Part 2; kamarazenekari teljesítmény: Parker Quartet: Ligeti: String Quartets Nos 1 & 2. .

Trafik

étel, hordó - Lánglovag

A különféle szakmák étkezési szokásairól számos megemlékezés készült, de receptekkel is jól el vagyunk látva. A "szénégető" spagettitől a "vadász" felvágottig hatalmas a választék, a bányászfolklór szerint a "zsíros deszka" gondolata a mélyben született, viszont népdalból tudjuk, hogy a szolgalegénynek csak vereshagyma jut. A tűzoltókkal kapcsolatban azonban nem lehetünk biztosak.

Trafik

mi a kotta - Fuss, Puffancs, fuss!

Jóllehet az egyetemes zenetörténetben ismerünk megannyi, a szalonokban otthonosan mozgó, elegáns komponistát, azért a társiasság eszméjét, s közelebbről az együttlét és az együtt muzsikálás derűjét megidéző közszónak mégis egy előnytelen külsejű, hízékony és életében leginkább csupán a barátai által rajongott zeneszerző, Franz Schubert vezetékneve adja a gyökét. Schubertiáda (képünkön a meghitt brúder, Moritz von Schwind ábrázolásában) méghozzá gigantikus formában - ezt kínálja számunkra a soron következő szombat, amely Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar fősége alatt ezúttal Schubert-maratonra gyűjti egybe legkiválóbb művészeinket és a Franzerl muzsikájáért lelkesedő zenebarátokat (Művészetek Palotája, február 19., fél tizenegytől).

Képzőművészet

Képzőművészet

A német film a Berlinale tükrében - Magányos hőseink

Az idén február 10-20. között zajló berlini filmfesztivál amellett, hogy világraszóló parádé francia és amerikai sztárokkal, kétségkívül a német film legnagyobb seregszemléje is. Két fontos szekciója (Perspektive deutsches Kino, German Cinema) kitűnő alkalmat biztosít az előző év termésének áttekintésére, s hű képet ad a német film aktuális állapotáról. Sárossi Bogáta

Gasztro

Gasztro

Kiállítás - Az anyám kenyerit! - Egy csipetnyi Európa

Bár a címe nem sokat árul el, mégis sokat ígér a Mezőgazdasági Múzeum új időszaki kiállítása; a múzeum honlapján Európa ízeinek megismerését, országok legjellegzetesebb ételeit, ezen élelmiszerek eredetének megismerését és felhasználásuk mikéntjének bemutatását ígérik - kilenc nagy európai társintézménnyel összefogva. A közreműködők névsora igen jól hangzik, az Észt Nemzeti Múzeumtól a svédországi Munkamúzeumon át mondjuk a skóciai Halászati Múzeumig, hogy a dán Munkások Múzeumát ki ne felejtsük. Kerekes-Kenyeres János

Lélek

Lélek

"Közepesen veszélyeztetett zónában vagyunk" - Dr. Hegyi Dezső adjunktus a földrengés és építészet hazai összefüggéseiről

Január 29-én 4,7-es erősségű földrengés volt Magyarországon. Ennek apropóján beszélgettünk a BME Építészkar Szilárdságtani Tanszékének adjunktusával Budapest veszélyeztetettségéről, az épületek megerősítéséről és a vonatkozó EU-s szabályokról. Zsámboki Miklós, Smiló Dávid, Kelecsényi Kristóf

Lélek

A magyar salsa - Kubapest, te csodás!

A szervezett, széles körű salsaoktatás közel 15 éves múltra tekint vissza Magyarországon, s népszerűsége töretlen. Mi lehet olyan vonzó ebben a táncban és mi tartja életben a budapesti "latin kultúrát"? Kardos Klára

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Hackertámadás - Legalább öt nemzetközi olajipari óriásvállalat informatikai rendszerébe törtek be kínai hackerek a McAfee biztonságtechnikai cég szerint A támadók nyomait Kínáig sikerült visszanyomozni, csakúgy, mint 2009-ben, amikor a Google és más amerikai gyökerű multik rendszereit törték fel Wifi-lopás - Az ABC News felmérése szerint az amerikaiak harmada használja szomszédai titkosítatlan wifi-hálózatát Ez az adat jelentős emelkedést mutat a legutóbbi hasonló felméréshez képest: 2008-ban még csak a megkérdezettek 18 százaléka nyilatkozott ugyanígy Átrendeződés - A Comscore felmérése szerint tavaly az összes webmail-szolgáltató forgalma visszaesett, mivel a közösségi oldalak és egyéb alternatív online kommunikációs csatornák elkezdték elnyomni az e-mailt, főleg a fiatalok körében Kalózkodás - Egy japán kormányhivatal felmérése szerint a kalózkodás jót tesz az anime DVD-k eladásainak: az illegális letöltések rengeteg új, potenciális vásárlóhoz juttatják el a tartalmakat, akik közül aztán sokan legálisan is megveszik, amit megkedveltek a fájlmegosztókon Vérfertőzés - A gyerekek fejlődési rendellenességének kiszűrésére tervezett DNS-tesztek véletlenül felfedhetik azt is, hogy a gyerek vérfertőzés útján fogant A texasi Baylor orvosi egyetem kutatócsoportja szerint felfedezésük etikai és jogi problémákat vet fel a DNS-teszteket végző orvosok számára Önzetlenség - Az önzetlenségnek részben örökletes oka lehet, állítják ikerkutatásaik alapján brit tudósok Az Edinburgh-i Egyetem munkatársai mintegy ezer egypetéjű és kétpetéjű ikerpár közösségi viselkedését hasonlították össze tanulmányukhoz Tatárjárás - A Magyarországot 1241-42-ben elért tatárjárás bizonyult az egyetlen olyan középkori történelmi eseménynek, ami képes volt befolyásolni a Föld légkörében a szén-dioxid koncentrációját, és ezen keresztül a klímát - derült ki a Stanford Egyetem kutatóinak vizsgálatából Varázskalap Ausztrál kutatók gondolkodó sapka segítségével fejlesztenék a kreativitást A viszonylag egyszerű szerkezetet egy homlokpánttal rögzítik, és enyhe áramütéseket mér viselőjére Az első kísérletek ígéretesnek bizonyultak, a gondolkodó sapka viselői közül háromszor annyian tudtak megoldani egy matematikai feladványt, mint a sapka nélkül számolók közül A fejlesztő magyarázata szerint a gondolkodó sapka a bal agyfélteke tevékenységét nyomja el, amely a tudásért felel, miközben a kreativitásért felelős jobb agyféltekét stimulálja Az eszköz viselésének célja, hogy anélkül oldjunk meg egy problémát vagy helyzetet, hogy közben korábbi tudásunkra vagy tapasztalatainkra támaszkodnánk Életmentő testvér Bejelentették az első életmentő testvér világra jöttét Franciaországban: a babát embrionális állapotban olyan genetikai jegyek alapján választották ki lombikbébiprogramban történő beültetésre, hogy megmenthesse végzetes örökletes betegséggel született testvérét Az embriók közül genetikai szűrés után választották ki: ellenőrizték, nem hordozza-e a béta-thalassaemia nevű súlyos vérszegénységet okozó betegség génjét Testvére ebben a betegségben szenved, melyet a most egészségesen született újszülött köldökzsinórvéréből származó őssejtekkel kívánnak kezelni az orvosok A világ első életmentő testvére, Adam Nash 2000-ben született az Egyesült Államokban 295 exabájt Amerikai kutatók becslése szerint 2007-ig 295 exabyte digitális információt halmozott fel az emberiség Ha ezt a digitális adatmennyiséget CD-n tárolnák, a lemezekből rakott oszlop elérne a Holdig Az analógból digitálisba átfordulás, azaz a digitális korszak kezdete a kutatók szerint a 2002-es év, amikor a világon a digitális tárolókapacitás meghaladta az addig felhalmozott teljes analóg információmennyiséget A számítógépekben tárolt adatok mennyisége 2007 óta is folyamatosan növekszik, 18 havonta megduplázódik Összességében a mobiltelefonoknak, televíziós csatornáknak és az internetnek köszönhetően ötször több információ jut el hozzánk naponta, mint 1986-ban Lelepleznék az Anonymoust A HBGary amerikai internetes biztonsági cég nyilvánosságra hozná az Anonymous hackercsoport vezetőinek és legaktívabb tagjainak listáját, miután az Anonymous feltörte a cég honlapját A korábbi, nagy visszhangot kiváltó túlterheléses támadásairól is ismertté vált Anonymous a közelmúltban többször is aktivizálta magát, támadták a tunéziai, aztán az egyiptomi kormányzat honlapjait, és Berlusconi kormányzatával szemben is ilyen módon fejezték ki nemtetszésüket Mivel a mozgalmárok a WikiLeaks küzdelmét támogatandó olyan vállalkozásokat is célba vettek, mint a PayPal és az Amazon, hivatalos eljárás folyik az ügyben, a HBGary feltehetően az amerikai hatóságok megbízottjaként került a képbe, és térképezte fel a nemzetközi csoportot Ha a hatóságok tényleg megkapják a személyes adataikat, a tagok súlyos büntetésekre számíthatnak, az USA-ban akár 10 évre is börtönbe kerülhetnek Állatszex a múzeumban A londoni Természettudományi Múzeum története során először szentelt kiállítást a szex témájának - úgy, ahogy az a természetben megvalósul A témáról mindent illusztrálnak: kitömött nyulak és sündisznók láthatók akcióban, mindent bemutatnak a denevér hajszálvékony péniszétől egészen a rozmár hatalmas hímtagjáig A zöld pornó című filmsorozatban Isabella Rossellini színésznő idézi fel a legkülönbözőbb állatok - köztük a csiga, a kacsa és a pók - reprodukciós stratégiáit Az ember nemi élete elég szimplának tűnik ahhoz képest, hogy az egyik tengericsiga-faj leválasztható péniszt helyez el a nőstényében, vagy hogy az egyik rákfaj hímje képes saját méretének harmincszorosát elérő szaporítószervet felmutatni A Sexual Nature című kiállítás október 2-ig látogatható a Natural History Museumban . .

Tudomány

Szigorodó gyógynövény-ellenőrzés - Fűvel-fával

Internetes lánclevelek, s a közösségi videomegosztókon terjedő riportok szerint a szigorodó EU-szabályok miatt ellehetetlenülhet a hagyományos keleti orvosi praxisban alkalmazott készítmények forgalma. Valóban csak pult alól kaphatunk majd rejtélyes krikszkrakszokkal felcímkézett gyógyfüves fiolákat? Barotányi Zoltán