A szerk.

Szétültetés

  • A szerk.
  • 2021.01.13 21:00

A szerk.

Február elsején indul a félév a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Van tehát még szűk két hét a tanítás megkezdéséig, de az egyetem máig is erősen vitatott legitimitású vezetése még ott tart, hogy „szétültetlek, büdös kölök”. Minden bizonnyal ez lenne az a nagyszerű oktatási innováció, amelynek szükségességéről oly mély meggyőződéssel nyilatkozták tele a kormánypropaganda fórumait tavaly, az iskolára ejtőernyővel ledobott, hogy is mondjuk csak… szakemberek.

Persze az egyetem – a tanítás előtti utolsó pillanatokban nyilvánosságra jutott – széjjeltelepítése némileg messzebb mutat a primer céljánál, bár az sincs híján az aljas szándékoknak. A napokban kiszivárgott információk szerint ugyanis a Vas utcai színházi és filmes képzésnek annyi, mindenki mehet isten hírével oda, ahova az egyetemi polgárság által kitartóan illegitimnek minősített kuratórium diszponálja. Aktuális hírek szerint a filmesek a Duna tévé egykori és 2011 óta üresen ásítozó székházába, a színháziak pedig tán az Urániába. S ehhez kell hozzácsapni azt is, hogy nem csak a képzésnek annyi a Vas utcában, de a kollégium sem nyit már ki ott, a diákok járhatnak be valamelyik külkerületből, s hát az Ódry Színpadnak is kampec.

A hírek arról is szólnak, hogy mi lesz a hátrahagyott ingatlanok sorsa. E hírek veleje pedig annyiban foglalható össze, hogy „ja, majd csak lesz velük valami” – dehogy erről szól ez a történet. A Vas utcai épületet talán odaadják a papságnak, talán jön Tiborcz vagy Lölő, és épít valami szépet, szállodát leg­inkább, mert azt nagyon szeretnek. Különben is kivételes elhelyezkedésű, méregdrága központi ingatlanokról van szó, milyen kár lenne, ha továbbra is a színész népség lelné örömét és okulását bennük. Esetleg február elsején megint elfoglalnák, s a fél ország újra a bemenni képtelen katona kancelláron röhögne, a bíróság meg igazolná az oktatás folytonosságát.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.