A szerk.

Szétültetés

A szerk.

Február elsején indul a félév a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Van tehát még szűk két hét a tanítás megkezdéséig, de az egyetem máig is erősen vitatott legitimitású vezetése még ott tart, hogy „szétültetlek, büdös kölök”. Minden bizonnyal ez lenne az a nagyszerű oktatási innováció, amelynek szükségességéről oly mély meggyőződéssel nyilatkozták tele a kormánypropaganda fórumait tavaly, az iskolára ejtőernyővel ledobott, hogy is mondjuk csak… szakemberek.

Persze az egyetem – a tanítás előtti utolsó pillanatokban nyilvánosságra jutott – széjjeltelepítése némileg messzebb mutat a primer céljánál, bár az sincs híján az aljas szándékoknak. A napokban kiszivárgott információk szerint ugyanis a Vas utcai színházi és filmes képzésnek annyi, mindenki mehet isten hírével oda, ahova az egyetemi polgárság által kitartóan illegitimnek minősített kuratórium diszponálja. Aktuális hírek szerint a filmesek a Duna tévé egykori és 2011 óta üresen ásítozó székházába, a színháziak pedig tán az Urániába. S ehhez kell hozzácsapni azt is, hogy nem csak a képzésnek annyi a Vas utcában, de a kollégium sem nyit már ki ott, a diákok járhatnak be valamelyik külkerületből, s hát az Ódry Színpadnak is kampec.

A hírek arról is szólnak, hogy mi lesz a hátrahagyott ingatlanok sorsa. E hírek veleje pedig annyiban foglalható össze, hogy „ja, majd csak lesz velük valami” – dehogy erről szól ez a történet. A Vas utcai épületet talán odaadják a papságnak, talán jön Tiborcz vagy Lölő, és épít valami szépet, szállodát leg­inkább, mert azt nagyon szeretnek. Különben is kivételes elhelyezkedésű, méregdrága központi ingatlanokról van szó, milyen kár lenne, ha továbbra is a színész népség lelné örömét és okulását bennük. Esetleg február elsején megint elfoglalnák, s a fél ország újra a bemenni képtelen katona kancelláron röhögne, a bíróság meg igazolná az oktatás folytonosságát.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk