Tartalom

MaNcs 33. évf. 02. sz. (2021-01-13)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A bizonyítvány

Három demokrata párti képviselő még vasárnap este megfogalmazta javaslatát a Donald Trump elleni alkotmányos vádemelés tárgyában.

A szerk.

A szerk.

Szétültetés

Február elsején indul a félév a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Publicisztika

Rév István

Publicisztika

Turán nevében

A levéltár lovagtornya és Fülep Lajos emlékezete

A budapesti Vízivárosban, az általa tervezett neogótikus református templom oldalán, neogótikus piedesztálon áll Pecz Samu műépítész középkori jelmezbe öltöztetett, embernagyságúnál szerényebb szobra.

Egotrip

Sándor Judit

Egotrip

Testbeszéd

A menstruációs őszinteségről

Mozinéző talán soha nem látott még annyi menstruációs vért filmvásznon, mint Alex Thompson tavalyi Bridget naplója című filmjében. 

Belpol

Interjú

Belpol

„Orbán érdeke a csődközeli állapot fenntartása”

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes (Momentum)

A kormányzati elvonások csőddel fenyegetnek a fővárosban, de az okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes a csődközeli helyzet fenntartására számít. Az önkormányzatiság helyreállítását csak a kormányváltás hozhatja el, a szavazóknak azonban el kell fogadni, hogy az előválasztásig az ellenzéki pártok riválisai is egymásnak.

Mikorra érkezhet elég vakcina az EU-n keresztül?

Belpol

A felmentő sereg

Magyarország a közös uniós vakcinabeszerzés segítségével a teljes népesség beoltásához elegendő oltóanyagot rendelt. Azt viszont még nem tudni, hogy milyen ütemezésben érkeznek meg a szállítmányok.

Magyarország a tömeges oltás előtt

Belpol

Oltogatnak

Érkeznek a vakcinaszállítmányok, az egészségügyi és a szociális dolgozók után megkezdődhet a lakosság oltása – de gondosan kimunkált oltási tervnek mintha híján lenne az ország. Pedig volt már ehhez hasonló oltási kampány.

Vakcinapolitika és a Covid-19 oltás

Belpol

Közjó, amiből profitálunk

A lakosság átoltása eminens államérdek, egy magyar gyerek például 11 oltást kap kötelezően a világ egyik legszigorúbb vakcinaprogramjában. De kötelezővé tehető-e a Covid-19 oltás?

Botrányos év a Békési Református Egyházmegyében

Belpol

Sem áldás, sem békesség

Nagyobb értékre erőszakkal elkövetett lopás, szexuális erőszak, költségvetési csalás, vagyoni károkozás, hűtlen kezelés – ilyen cselekmények gyanújával nyomoztak Békés megyében az elmúlt időszakban református lelkészek ellen vagy velük összefüggésben. Hogyan eshetnek meg ilyesmik Kálvin viharsarki követőivel?

Külpol

Interjú

Külpol

Alvilági randik

Mariana van Zeller oknyomozó újságíró

Pénzhamisítók Peruban, kokainkereskedelem Dél-Amerikában, illegális szteroidbiznisz vagy tiltott tigriskereskedelem – Mariana van Zeller alvilági riportjai hamarosan láthatók lesznek a National Geographic sorozatában, A bűn kereskedőiben. Az alvilági oknyomozás kulisszatitkairól beszélgettünk vele.

Út a Trump-puccsig

Külpol

Piszkosfehér forradalom

Donald Trump kritikátlan támogatása zsákutcába vezette a Republikánus Pártot, és veszélyes ponthoz az amerikai demokráciát. A kérdés nyilván az, hogy innen hogyan lehet visszajönni? Ám egyelőre csak annyi tudható, hogyan jutottak idáig – ezt mutatja be cikkünk.

Sorköz

Könyv

Sorköz

Időzített líra

Frank O’Hara: Töprengések vészhelyzetben

Frank O’Hara kis kötete John Ashbery Ön­arc­kép konvex tükörben című könyvével egy időben jelent meg, így az olvasók számára egyszerre vált elérhetővé az önironikusan New York Schoolnak nevezett, múlt század közepi alkotói alakulat két költője.

Könyv

Sorköz

Félrehímzett trip

Maros András: Két-három dán

A cím jó. A szürkéskék és piros hímzett borító a három figurájával is jó, még ha az ötletet ismerjük is a Fargo című tévésorozat óta. Drukkolunk, mert szimpatikus szerzőről beszélünk, akinek szeretjük a humorát. 

Könyv

Sorköz

Woody Allen: Apropó nélkül

Amíg a szerző időskori filmjei mögött mentsvárként ott tornyosul az életmű, s a Hannah és nővérei emléke minden Abszurd alakot megszépít, az alleni memoárirodalom egyelőre egy könyvből áll, így nem lehet azt mondani, hogy volt ez már jobb is.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Bármikor képesek mosolyogni”

Stekovics Gáspár festő, fotográfus

Legtöbben az íróportréiról ismerik. Megörökítette a szigligeti Alkotóház mára már nem létező világát, majd a szombathelyi Weöres Sándor Színházban lelt otthonra. A Képpel/írott/színház című albumának második, bővített kiadásáról beszélgettünk, és arról, hogy lehet-e közelebb hozni egy-egy képpel a teljes személyiséget.

Kiállítás

Képzőművészet

Csúcsok között

Krisztustól a szivárványig

A Kieselbach Galéria idei évbe is átnyúló, „exkluzív galériás kínálata” – reagálva a megváltozott körülményekre – a szokásos év végi aukciót helyettesíti, ám ez a kiállítás abban is más, hogy most a klasszikus és modern műtárgyak mellett külön részleget kaptak az acb Galéria kortárs művészei.

Színház

Nekrológ

Színház

A báb halhatatlan

Bródy Vera (1924–2021)

A bábszínházban a tervezővel kezdődik minden. Egy fejforma megválasztásával, egy színnel: ő az, aki előre dönt a figura karakteréről, jelleméről. 

Zene

Interjú

Zene

„Elhittük, hogy megtörténhet a nagy áttörés”

Deli Soma és Nóvé Soma – Middlemist Red

Négy év és egy elmélyült alkotói válság után, decemberben hozta ki új lemezét a neopszichedelikus zenék hazai forradalmát berobbantó Middlemist Red. A spagettiwesternek világát megidéző The Other Side of Nowhere kapcsán elakadásról, újrakezdésről és a megcélzott világhírnévről is beszélgettünk a zenekar két tagjával.

mi a kotta?

Zene

Very scanty

„Tudománnyal foglalkozni annyit tesz, mint túlhaladottá válni”

Lemez

Zene

Quatuor Arod: Schubert

A vonósnégyes-komponálás nagyjairól szólva leginkább Haydnt és Beethovent említik mint a műfaj első hullámának alkotóit.

Lemez

Zene

Ryan Adams: Wednesdays

Az örökké kócos előadó kapcsán gyakran esett már szó balhékról, drogokról, alkoholizmusról, mentális betegségről.

Interaktív

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/02.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Interaktív

Szüret 2021/02.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Lokál

Hobbiállatok fogyasztása a világban

Lokál

Étkutya és hot cat

Nem mindenki néz olyan szemmel házi kedvenceinkre, mint a legtöbbünk. Még mindig sok millió embertársunk él a Földön, akik irgalom nélkül falnák fel őket.

Lélek

Szél Dávid

Lélek

Kemény tükör a karantén

A pandémia alatti összezártság pszichés terhei

Milyen hatással van a vírusválság a legszűkebb környezetünkre, a legközelebbi kapcsolatainkra? Szabad-e megzuhanni, gyászolni, el- és belefáradni önmagunkba és a másikba?

Gasztro
Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Akik nincsenek velünk”

Wéber Kata forgatókönyvíró

Színészből lett dramaturg, forgatókönyvíró. Múlt csütörtök óta érhető el a Netflixen Mundruczó Kornéllal közös munkája: a Pieces of a Woman egy tragikusan végződő otthon szülés, egy gyászfolyamat, illetve a hiánnyal való együttélés története. Szerepváltásról, anyaságról, traumafeldolgozásról, társadalmi kiállásról beszélgettünk, de szó esett az SZFE ügyéről is.

Film

Mikrofilm

Nincs enyhülés

Mundruczó Kornél: Pieces of a Woman

A Pieces of a Woman nyitójelenetéhez hasonlók előtt szokás némán és letaglózva állni. A könyörtelen hajlamairól ismeretes rendező ezúttal arra kényszeríti nézőit, hogy több mint húsz percen keresztül, egy megszakítás nélküli beállításban kövessék egy otthon szülő anya, Martha (Vanessa Kirby) minden böfögését, sóhaját, nyögését és üvöltését.

Film

Mikrofilm

Gyilkos szerepben

A tanú ürgebőrbe varrt doboza kifejezetten realista elgondolásnak tűnik ahhoz képest, ami miatt Sture Bergwallt, mint a svéd kriminalisztika történetének legelvetemültebb sorozatgyilkosát elítélték.

Film

Mikrofilm

Wonder Woman 1984

Már többször megüzentük Hollywoodnak, hogy hadat üzenünk, ha nem tudnak egy valamirevaló képregénygonosszal előállni!