A szerk.

Térdre!

A szerk.

Nem az országba, hanem a misére látogat – mondta március 8-án a római pápa újságíróknak (ha hihetünk a mértékadónak számító amerikai katolikus lap, a National Catholic Register vonatkozó értesüléseinek).

Hogy ez egészen pontosan mit jelent, azzal már tisztában van a fél világ, elsőül is beleértve egész Magyarországot, köszönhetően főként a kormányzati sajtónak, mely soha nem tapasztalható sápítozással reagált a számukra kétségkívül rémes hírre. Bár az ő veszteségük úgy általában csekélység: lecsúsztak pár szép fotóról, melyen a főnökük konzultál a világ és a jóisten dolgairól a szentatyával, mintegy utat mutatván őszentségének. Ehelyett viszont nyomathatják a már jól bevált mondókájukat, mely szerint a pápa keresztényellenes, migránssimogató, baloldali elhajló, Soros- és buzibérenc s a többi, s a többi.

Nagyobb a vesztesége némileg Magyarország miniszterelnökének, mert hát őt valóban nevetségessé tette ez a gesztus. Itt áll leforrázva a kereszténység, sőt a keresztyénség e pajzsa, a legfőbb katolikus méltóság úgy néz át rajta, mint a tisztára mosott ablaküvegen. Követeket szalajt hozzá (egyikük a magyar katolikus egyház feje, a másik meg saját használatú keresztényi fügefalevele), de az – legalábbis egyelőre – hajthatatlan. S most már veszett fejsze nyele lenne az is, ha mégis leereszkedne hozzá a pápa (aligha fog), hisz a megaláztatáson már túl vagyunk, azt visszacsinálni nem lehet. Jézus Krisztus földi helytartója megüzente, hogy Orbánnal nincs miről beszélnie, s együtt sem kíván mutatkozni vele. Mindebből a pillanatnyi megsemmisülésen túl annyi következik, hogy Orbán húzhat az ajtófélfára még egy strigulát, hogy a világ menetének valódi befolyásolói közül megint ki mutatott ajtót neki – érdemei szerint. Mely érdemek közül most az a legsűrűbben emlegetett, hogy azért nem akarja őt látni a pápa, mert különböznek a menekültek befogadásáról vallott nézeteik. Hát, ja, különböznek, de ennél jóval többről van szó, a megaláztatás Orbán teljes életművének a jutalma, ez nem kétséges. Büntetés a tízparancsolat minden pontjának megcsúfolásáért. S míg bűnbánás nem mutatkozik, a megbocsátás sem esedékes.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk