Verdefény

A szerk.

Kedden reggel azzal örvendeztette meg az ország népét – különös tekintettel az egészségügyi ellátásban dolgozókra – a Magyar Nemzeti Bank, hogy közölte, új aprópénzeket bocsát ki a járvány elleni védekezés hőseinek tiszteletére.

Kedden reggel azzal örvendeztette meg az ország népét – különös tekintettel az egészségügyi ellátásban dolgozókra – a Magyar Nemzeti Bank, hogy közölte, új aprópénzeket bocsát ki a járvány elleni védekezés hőseinek tiszteletére. A tíz- és húszforintos érmékre – melyek hátoldalára (a fejre) egy ápolónőt, egy rendőrt és építőmunkást rajzoltak kerek fejű háttéralakokkal – azt írták fel, hogy „Tisztelet a hősöknek”. A főoldal (az írás) változatlan maradt, a szokványos tízes, húszas képét mutatván.

Mint megtudtuk, a magyar állam e kibocsátással fejezi ki megbecsülését a járványhelyzet idején munkájukat erőn felül ellátó polgárainak, illetve ezek a fent jelzett módon (kerek fejű, szimbolikus kis alakokkal) körülírt csoportjának. És persze a mögöttük álló, kevésbé egyértelmű státusú, de ugyancsak kerek fejű tömegnek is. Egy szlogennel, melyet konkrétan Orbán Viktor Facebook-oldaláról emeltek át (tisztelet érte Kaminski Fannynak), meg a ma használatban lévő fizetőeszközök második, illetve harmadik legalacsonyabbikával. Talán azért, mert az ötforintosra nyilván csak annyi fért volna rá, hogy Tisztelet a hő.

Nem, nem fejtjük meg ennek a gesztusnak az üzenetét, tudja azt pontosan, fillérre mindenki. Azon sem ugrálunk, hogy ha nem direkt megalázni akarták vele gyakorlatilag az egész országot, akkor mennyire hülyének kellett már lenni ahhoz, hogy valaki ezt a gesztust jó ötletnek és méltó hálaadásnak gondolja. Azt is tudja mindenki pontosan.

De nem csupán e nagy közös tudás miatt nem megyünk bele a találgatásba, hanem azért sem, mert ezt megtette helyettünk maga a Magyar Nemzeti Bank. Az után ugyanis, hogy a komplett magyar sajtóval egyetemben lapunk online felülete is közzétette kedden reggel a vonatkozó hírt, az MNB írt nekünk, s a rosszallását fejezte ki a cikkünk címében használt „aprópénz” kifejezés miatt. Levelükben előadták, hogy „szakmai érvek” szóltak a döntés mellett. Azért választották a mondott érméket, mert azokból van a legtöbb, s így nem okoz majd az akció semmi bajt: stabil marad a gazdaság, stabil a pénzforgalom, a készpénzellátás még akkor is, ha a szép érmék láttán előbújik Magyarország polgáraiból a minden emberben ott szunnyadó numizmata, s elteszik emlékbe a szép kis froncsikat az utolsó darabig (2-2 millió érmét említenek). Tényleg épp csak azt nem mondták, hogy még ekkor is stabil marad a forint. Franciaország 8 milliárd euróval (2830 milliárd forint) emeli egészségügyi dolgozóinak bérét.

Mindebből legkézenfekvőbben az a következtetés adódik, hogy a megalázás mégiscsak szándékos. Mert ezek és a többi ún. szakmai érvek (félreértések elkerülése végett: a levél teljes terjedelmében elolvasható online felületünkön) pontosan oda mutatnak, hogy nem, ne csináljuk ezt. Ne bánjunk így az ország polgáraival: ne tekintsük páriának, ne nézzük teljesen hülyének őket még a szimbolikus politizálás, még a gesztusok szintjén sem.

Csakhogy ez lehetetlen, mert aki a napi politikai praxisát következetesen azzal a tudattal űzi, hogy neki alattvalói vannak, s nekik olykor aprót kell szórni az ablakból, s ugyancsak napi szinten nézi hülyének ezen „alattvalóit”, az, ha megfeszül, sem tud másként viselkedni a szimbolikus politika, a gesztusok szintjén sem. Ezek a tízesek, húszasok így pontosan azt üzenik: ezek vagyunk mi és ezek vagytok ti, tudjátok hát, hol a helyetek. Itt minden ezt üzeni.

Figyelmébe ajánljuk