10 százalékkal csökkent Magyarországon az Európai Unió támogatottsága 1 év alatt

  • narancs.hu
  • 2023. október 31.

Belpol

A tagállamok közül nem csak nálunk romlott az unió megítélése, de Magyarország lett az egyik legeuroszkeptikusabb.

A Pew Research Center független amerikai agytröszt 24 országra (köztük nem EU-s tagállamokra is) kiterjedő felmérése szerint Magyarországon 1 év alatt 10 százalékkal csökkent az Európai Unió támogatottságaírjaNépszava. Eszerint

itthon már csak 59 százalék vélekedik kedvezően a közös Európáról. Az uniós átlag 69 százalék a felmérés szerint. A negatívan vélekedők aránya Magyarországon 39 százalék, míg ezzel szemben az uniós átlag 31 százalék.

Ezzel Magyarország lett az egyik leginkább euroszkeptikus ország az EU-ban.

Lengyelországban viszont 10-ből 9-en pozitívan vélekednek a közösségről annak ellenére is, hogy Magyarországhoz hasonlóan oda sem érkeznek még a támogatások az uniós helyreállítási alapból. Az is kiderült a felmérésből, hogy az EU mellett a lengyelek a NATO-ban is egyfajta védelmezőt látnak. A kutatás adataiból leszűrhető továbbá, hogy a jobboldali populista, eddig kormányozó Jog és Igazságosság (PiS) támogatóinak nagyobbik része is EU-párti. A legfrissebb választási eredmények alapján tehát Lengyelországban visszaüthetett, hogy a Jaroslaw Kaczynski által fémjelzett politikai erő a kampányban erősen unió-ellenes politikát vitt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk