1,2 milliárd forint támogatást nyújt a magyar kormány Beregszásznak

  • narancs.hu
  • 2020. október 20.

Belpol

A Vérke folyóval összefüggő ökológiai és városképi problémáinak a megoldásához.

A magyar kormány 1,2 milliárd forinttal járul hozzá a követkető két évben Beregszász Vérke folyóval összefüggő ökológiai és városképi problémáinak a megoldásához – jelentette be Magyar Levente, a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára.

A tisztségviselő az MTI-nek kifejtette, hogy ebből az összegből megvalósul a Vérke folyó városi szakaszának teljes kikotrása, szennyvíz- és iszapmentesítése, partjának rendezése, továbbá megépül egy városon kívüli duzzasztógát és egy csatorna, amely pedig arról gondoskodik, hogy ne ülepedjen le a szennyvíziszap, hanem folyamatos legyen a vízutánpótlás és a sodrás a folyóban.

Emellett a beregszászi vízművek is mintegy 200 millió forintos támogatást kap a magyar kormány részéről – tette hozzá. A tervezés és az előkészületek már most elindulhatnak, és a tervek szerint a beruházási munkálatok 2022-re befejeződnek.

Magyar Levente megjegyezte, hogy ez egy távlati munka első fázisa, szeretnék a Vérkét teljes hosszában megtisztítani, és azokat a beruházásokat közösen elvégezni, amelyek biztosíthatják, hogy szennyvíz ne kerüljön többé a folyóba.

Az államtitkár hangsúlyozta, ez egy olyan fejlesztés, amellyel Beregszász városa újabb nagy lépést tesz afelé, hogy visszanyerje "régi fényét", és nagymértékben javuljon az életminőség a kárpátaljai településen.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk