1,5 milliós fizetést kap havonta Szijjártó a győri egyetem kuratóriumi tagjaként

  • narancs.hu
  • 2022. október 26.

Belpol

A miniszternek közpénzekből összesen havi 5,5 millió forintos fizetés jön össze. 

Szijjártó Péter külügyminiszer havi bruttó 1,5 millió forintért tagja a győri egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítványnak, Tarlós István volt főpolgármester pedig egymillióért vezeti a felügyelőbizottságot – írja a 24.hu egy közérdekű adatigénylése alapjá. 

A lap azt írja, hogy bár Szijjártó 2020-ban díjazás nélkül vállalta a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagságát, idén júniustól a többi taghoz hasonlóan ő is felvesz tiszteletdíjat, és a legutóbbi vagyonnyilatkozatából is az látszik, hogy azóta egymillió forintnál nagyobb összeget kap az alapítványtól.

A lap közérdekű adatigénylésére a vagyonkezelő alapítvány Szijjártó díjazását külön nem közölte, csak hogy a kuratórium öt tagját megillető, 2022. október 21-én hatályos tiszteletdíj mértéke összesítve bruttó 7,5 millió forint. Dézsi Csaba győri polgármester viszont, aki szintén a kuratórium tagja ugyanakkor leírta a vagyonnyilatkozatában, hogy havi 1,5 millió forint tiszteletdíjat kap e tisztségért, és akkor jön ki a 7,5 milliós összeg is, ha minden tag ugyanennyit kap.

Az is kiderült, hogy a felügyelőbizottság elnökeként Tarlós István volt budapesti fideszes főpolgármester havi bruttó egymillió forintot kap, a másik két felügyelőbizottsági tag és a vagyonellenőr összesen kétmillió forintot keres havonta.

Az alapítvány azt is közölte, hogy 2020 szeptemberétől 2022 augusztus végéig összesen 126 millió forintot utaltak a kurátoroknak és 72 millió forintot a felügyelőbizottság tagjainak valamint a vagyonellenőrnek, azaz két év alatt összesen 198 millió forint ment el a fizetésekre.

Szijjártó így mindesetre már közel bruttó 5 és fél millió forintot keres havonta közpénzekből

  • miniszterként 2 millió 632 ezer forintot keres,
  • emellett kapja az országgyűlési képviselői alapilletményt, ami 1 millió 316 ezer forint,
  • és ehhez még jön a 1,5 milliós kuratóriumi apanázs.

A lap megjegyzi, hogy Szijjártóhoz hasonlóan két másik miniszter, az igazságügyi tárcát vezető Varga Judit és Varga Mihály pénzügyminiszter is úgy döntött a nyáron, hogy a továbbiakban nem ingyen ül a neki jutó egyetemi kuratóriumban, Varga Judit havi 1,4 milliós javadalmazásban részesül a miskolci egyetemet fenntartó, Universitas Miskolcinensis Alapítványtól, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy Varga Mihály mennyit kap a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványtól.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk