150-225 ezer szavazót vesztett a Fidesz egy hét alatt

  • narancs.hu
  • 2024. február 24.

Belpol

A Publicus Intézet mérései szerint komolyan megtépázta a kormánypártot a pedofilbotrány és Novák Katalin kegyelmi ügye.

 Sokkolta a Fidesz táborát a bicskei pedofilügyhöz kapcsolódó kegyelmi botrány. A Nézőpont Intézet adatai szerint a lakosság több mint 80 százaléka értesült az ügyről, azt pedig 70 százalék gondolja, hogy a Novák Katalin adta kegyelem rossz döntés volt. Mindez megmutatkozott a pártok népszerűségében is. A Publicus Intézet nemzetközi kutatás részeként vizsgálta a magyarországi pártpreferenciákat február 13-a és 20-a között, írja a Népszava. Akkor, amikor Novák már lemondott a köztársasági elnöki címről, Varga Judit pedig mandátumáról.

A Fidesz támogatottsága a teljes népességben 2-3 százalékponttal csökkent a Publicus előző, januári méréséhez képest, ami 150-225 ezer választó elvesztését jelenti – mondta Pulai András, az intézet vezetője. A bizonytalanok száma ugyanennyivel növekedett, minden más lényegében változatlan maradt. Ez azt jelenti, hogy senki sem tudott profitálni a Fidesz népszerűségvesztéséből. 

A 2022-es parlamenti választás óta többször előfordult, hogy számottevően csökkent a Fidesz népszerűsége. Hasonló következett be akkor, amikor a kormány felszámolta a katázást és részlegesen megszüntette a rezsicsökkentést, vagy például akkor, amikor csúcson járt az infláció. Az ellenzéknek ezekben az esetekben minimálisan sikerült profitálnia a helyzetből, a Fidesz aztán szép lassan visszaszerezte a bizonytalanok közé vándorolt szavazóinak egy részét.

A Fidesz még mindig magasan vezet, de  ha az ellenzék összefogva indulna az EP-választáson, akkor már döntetlenhez közeli lenne az állás – tette hozzá Pulai András.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk