Balog Zoltán ma is hisz K. Endre ártatlanságában

  • narancs.hu
  • 2024. február 23.

Belpol

A református püspök kiszivárgott levélben szidja a médiát, és kéri, védjék meg az egyház összetartását.

A hvg.hu birtokába került egy Balog Zoltán által egy a református szolgatársainak, vagyis valószínűleg egyházkerülete lelkipásztorainak szánt levele, amiből kiderül, hogy még mindig ártatlannak gondolja azt a K. Endrét, akinek többek közt az ő javaslatának köszönhetően osztott ki elnöki kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök annak ellenére, hogy a férfi egy pedofil nevelőnek próbált segíteni, és vallomásokat hamisíttatott molesztált otthonban lakó gyerekekkel. 

„Kegyelmet kértem egy embernek, akinek elhittem ártatlanságát, s ebben ma sem kételkedem” 

– áll a levélben, hozzátéve, hogy sajnálja, amilyen ilyen nehéz a református híveknek „elviselni mindazt, ami a médiából, a politikából, az utcáról, közvélemény egy része felől árad személyemen keresztül egyházunk felé. Nekem sem könnyű, hiszen valamilyen módon ott vagyok ennek a hisztériakeltésnek az eredőjénél, még akkor is, ha valójában egy kegyelmi ügyként indult hógolyóból lett lavina. Végzetesnek bizonyuló hibám az volt, hogy nem voltam elég körültekintő. Hiszen, ha valakit pedofil bűncselekménnyel hoznak összefüggésbe, akkor a széles nyilvánosság előtt menthetetlen az ügy, még ha nem is pedofilként ítélték el” – írja.

A zsinatelnöki tisztségéről lemondott, de püspökként továbbra is dolgozó egykori miniszter maga lobbizott Novák Katalinnál K. Endre kegyelméért, pedig a férfi nagyon sokáig játszott abban szerepet, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatója, V. János évekig büntetlenül követhetett el szexuális bűncselekményeket a rá bízott gyerekekkel.

Rendes fideszes módjára természetesen nem ezt tartja problémának, hanem ellene folyó támadást lát:  „Az egyházat akarják olyan módon meggyengíteni, hogy elfogyjon a bátorságunk kiállni az evangéliumi igazságok mellett. Ebben az én személyem, az általam elkövetett hiba csak eszköz.”

Balog önmaga melletti kiállást kért: „Védjük meg egyházunk összetartozását, egységét. Ha az evangéliumi egységért áldozatot kell hozni, hozzuk meg! Erre én magam is kész vagyok.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk