150 milliárddal menti a kormány a gyárakat

  • narancs.hu
  • 2022. október 27.

Belpol

A támogatásokat Szijjártó Péter felügyeli majd.

A nagyvállalatok számára tervezett kormányzati mentőprogramot ugyan már a legutóbbi kormányinfón bejelentették, ennek részletei csak a szerda este megjelent rendeletekből derültek ki. Eszerint Szijjártó Péter felügyeli majd a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökségen keresztül a gyármentés folyamatát - írja a hvg.hu.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter is kap persze feladatot: neki kell javaslatokat készítenie a cégek által jelzett nehézségek megoldására. Varga Mihály része a z ügyben az, hogy neki kell erre a célra 150 milliárd forintot kell előteremtenie a jövő évi költségvetésben.

A határozat szerint meg kell vizsgálni, milyen energetikai feltételek és körülmények nehezítik a vállalkozások működését.

A rendeletek egyike a mikro-, kis- és középvállalkozásokat segítené azzal, hogy változó kamatozású, forint alapú hitel- és kölcsönszerződéseik, illetve pénzügyi lízingszerződéseik (kivéve a fizetési számlához kapcsolódó hitelkeret-szerződést) referencia-kamatlábának mértéke 2022. november 15-től 2023. június 30-ig nem lehet magasabb a 2022. június 28-én érvényes, szerződésben meghatározott referencia-kamatlábnál, és a tőke- és kamattartozást nem lehet az ezalatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.

A másik rendelet  energiahatékonysági beruházási támogatást vezet be 95 iparágban, kifejezetten olyan a nagyvállalkozások részére, amelyek kiemelkednek a megtartott munkahelyek száma, a beruházás megvalósításával elérni tervezett éves végső energiamegtakarítás, a beruházás helyszíne vagy  a kedvezményezett vállalat nemzetgazdasági jelentősége okán.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk