Megjelent a napelemekről szóló rendelet

  • narancs.hu
  • 2022. október 27.

Belpol

Október 31-ig lehet bejelenteni, ha valaki csatlakozna a rendszerhez, utána már nem lesz rá lehetőség. De a korlátozás talán nem tart majd örökre.

A szerda késő este megjelent Magyar Közlönyben kiadták a napelemek hálózatba történő betáplálását szabályozó kormányrendelet, amelyet a Technológiai és Ipari Minisztériumgyorsan igyekezett is megmagyarázni egy közleményben.

Eszerint a rendelkezés lényege, hogy csak az október végéig igényt bejelentők táplálhatják még be a megtermelt napenergiát villamosenergia-hálózatba, az azután igényt bejelentők csak saját használatra fordíthatják azt, amíg a hálózatfejlesztés tart. A rendelethez hozzátették, hoyg ennek oka az, hogy  a megnövekedett napenergia igények kiszolgálására elrendelte a villamosenergia-hálózat fejlesztését. De a fejlesztés megvalósításáig tehermentesíteni és stabilizálni kell a hálózatot, az ellátásbiztonság fenntartása érdekében ezért ideiglenesen felfüggesztik a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszereknél. 

Ebben benne van annak az ígéretnek a lebegtetése, hogy a mostani korlátozás nem örökre szól, és bizonyos idő múlva talán újra lehetőség lesz a napelemeseknek csatlakozni a hálózathoz. A rendelet kapcsán elmondták, hogy mindezzel együtt viszont egyszerűbb lesz a lakossági napelemek beszerelésének engedélyeztetése.

Hangsúlyozzák: a napenergia betáplálás ideiglenes felfüggesztése nem érinti azokat a háztartásokat, akik már most élnek a betáplálás lehetőségével és akik 2022. október 31-ig benyújtják a igényüket. Az ezt követően megtett igénybejelentések alapján telepített háztartási méretű kiserőművek a megtermelt energiát közvetlenül használhatják majd fel, anélkül, hogy a hálózatra betáplálnák a helyben fel nem használt villamosenergia felesleget.

A megtermelt energia helyben történő hasznosítását többek között elektromos fűtés-hűtés, vízmelegítés vagy a napelemes rendszer mellé telepített akkumulátor használata biztosíthatja - írják, hozzátéve, hoyg amennyiben erre lesz uniós forrás, majd támogatni fogják az akkumulátorok telepítését. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk