Több ezren vesznek részt a mai pedagógusokért szervezett tüntetéseken és sztrájkban

 • narancs.hu
 • 2022. október 27.

Belpol

A 60 tankerületi központból 33 előtt tartanak demonstrációkat.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője a pedagógusok és az oktatás helyzetének javításáért tartott csütörtöki élőlánc előtti sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az október 23-i tüntetés eredményeképpen egyeztetésre hívta a pedagógus sztrájkbizottság képviselőit november 7-re a közoktatásért felelős államtitkár.

Nagy Erzsébet elmondta, hogy a diákok, szülők, pedagógusok és támogatóik részvételével kialakított élőlánccal egy időben sok ezer pedagógus teszi le a munkát csütörtökön országszerte gördülő sztrájk keretében. Továbbá a 60 tankerületi központból 33 előtt lesz összesen 65 demonstráció, megmozdulás.

A PDSZ ügyvivője bejelentette azt is, hogy november 18-ra újra országos sztrájkot hirdettek, illetve november 2-án a közoktatás helyzetéről szóló vitanapot tartanak az Országgyűlésben.

A reggeli élőláncban részt vevők mellett a nap folyamán több iskola is jelezte, hogy náluk is folynak a tüntetések. Többek közt a Szilágyi Erzsébet Gimnázium 19 dolgozója vesz részt az országos sztrájkban a mai napon, Németh László Gimnázium sztrájkot szervező tagjai pedig arról küldtek fotót szerkesztőségünknek, hogy 21 - en csatlakoztak iskolájukból a mai sztrájkhoz.

 
Sztrájkfotó; Németh László Gimnázium Budapest (2022, 10. 27.)
 

 Sztrájkolnak a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai is - írja az Eduline. Az intézmény Facebookon közzétett posztja szerint a mai napon negyvennégyen sztrájkolnak, hárman polgári engedetlenségbe kezdtek, többen pedig támogatják őket. Kiemelik, hogy a sztrájkkal a Civil Közoktatási Platform munkacsoportja által megfogalmazott pontok teljesítését követelik:

 1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
 2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
 3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
 4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
 5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
 6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
 7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
 8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
 9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk