1,6 milliárdra nőtt a tankerületek tartozása

  • narancs.hu
  • 2023. november 29.

Belpol

A 60-ból 38 nem nagyon tud fizetni a beszállítóinak, hadilábon áll az energiaszámlákkal.

Az állami iskolákat működtető 60 tankerületi központ közül 38 szerepel a központi költségvetési intézmények tartozásállományát közlő listán, adósságuk október végéig 1,6 milliárdra nőtt – írja a Népszava.

Valami történhetett októberben, mert szeptember végén még 300 millió forinttal kevesebb volt ez a tartozás a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint, és csak 33 tankerületi központ neve állt a névsorban.

A Népszava erre azért csodálkozott rá, mert november elején, amikor arról írt, hogy költségvetési felügyelőket kaptak bizonyos tankerületi központok, az egész rendszert összefogó Klebelsberg Központ még azt nyilatkozta, egyetlen tankerület sem adósodott el.

A lap most is kereste a központot, de nem kapott választ a kérdéseire. 

A MÁK listája szerint a legnagyobb gond ebből a szempontból a Sárvári Tankerületi Központnál van, mert 236 millió forintos lejárt tartozást halmozott fel, s egy hónap alatt 9 millióval növelte adósságát. Az Észak-Budapesti Tankerületi Központ a második, 156 millió forint lejárt tartozással. A harmadik a Ceglédi Tankerületi Központ (110 millió forinttal), ami meg azért különös, mert egy hónapja még egy fillérrel sem tartozott az adatok szerint. 

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás azt mondta a tartozás felhalmozódásáról, hogy az állam jellemzően nem ad elég pénzt a tankerületeknek az energiaszámlák kifizetésére. Mivel a fűtési szezon októberben elkezdődött, az adósság várhatóan nőni fog.  A szakszervezeti vezető szerint ehhez az is hozzájárul, hogy a beszállítóknak sem tudnak mindig fizetni az iskolákat fenntartó központok, és tovább nehezíti a helyzetüket, hogy a státusztörvény miatt felmondott tanároknak is oda kell adni a végkielégítést.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk