Decembertől több vasútvonalon is megnő a menetidő

 • narancs.hu
 • 2023. november 28.

Belpol

De van, ahol nem: jövő évi menetrend szerint a Budapest-Győr táv például pont annyi lesz, mint a felújítás előtt.

Lassabb lesz a magyar vasút, mert annyi sebességkorlátozást kellett bevezetni – ismerte el a MÁV a december közepétől érvényes, 2023/24-es menetrendjében, aminek izgalmasabb változásait a hvg.hu szedte össze a 650 oldalas dokumentumból. Az új menetrend december 10-től egy éven át érvényes.

Röviden összefoglalva: több vonalon megnövekedik a menetidő, bár változó, hogy milyen mértékben.

 • Miskolcról a Keleti pályaudvarra az eddiginél 7 perccel hosszabb lesz az út (Budapestről Miskolcra változatlan),
 • a Nyugati pályaudvarról Nyíregyházára 6 perccel hosszabbodik meg az út, Nyíregyházáról a Nyugatiba 5 perccel – ennek az útnak a Budapest-Debrecen szakasza 5, Debrecenből Budapest felé 4 perccel lesz hosszabb,
 • Budapestről Szegedre 4 perccel többet kell utazni, Szegedről a Nyugatiba 3-mal,
 • az Agria és Mátra InterRégió vonatok a Budapest-Eger/Gyöngyös távon 3 perccel lesznek lassabbak,
 • a Miskolc-Tornanádaska vonalon 10-14 perccel lesz hosszabb az út, mint most,
 • a Hatvan-Szolnok vonalon 5-6 perccel nő az eljutási idő mindkét irányban,
 • a Hidasnémetiből érkező InterCityk 2 perccel később érnek Miskolcra.

A MÁV szerint ők csak a meglévő sebességkorlátozások okozta többlet menetidőhöz igazítják hozzá a vállalt időket, tehát megbízhatóbb lesz a vonatközlekedés és kiszámíthatóbbak lesznek a csatlakozások. Külön érdekesség, hogy a jelenleg felújítás alatt álló Budapest-Győr vonal is üzemelni fog december 10-től, az ígéret szerint percre pontosan ugyanolyan idővel, mint amit a felújítás előtt ígértek.

Persze a bevallott idők növekedései olyan sokat nem biztos, hogy változtatnak a végeredményebn, hiszen a nyárra szinte teljesen összeomlott vasútközlekedés már eddig sem igazán volt képest tartani a menetrendjét, amivel kiérdemelte az Európa legtöbbet késő vasútjának járó kétes elismerést is, amiért cserébe egyébként egy vagyont fizet ki az utasoknak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

 • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

 • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

 • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?