Decembertől több vasútvonalon is megnő a menetidő

  • narancs.hu
  • 2023. november 28.

Belpol

De van, ahol nem: jövő évi menetrend szerint a Budapest-Győr táv például pont annyi lesz, mint a felújítás előtt.

Lassabb lesz a magyar vasút, mert annyi sebességkorlátozást kellett bevezetni – ismerte el a MÁV a december közepétől érvényes, 2023/24-es menetrendjében, aminek izgalmasabb változásait a hvg.hu szedte össze a 650 oldalas dokumentumból. Az új menetrend december 10-től egy éven át érvényes.

Röviden összefoglalva: több vonalon megnövekedik a menetidő, bár változó, hogy milyen mértékben.

  • Miskolcról a Keleti pályaudvarra az eddiginél 7 perccel hosszabb lesz az út (Budapestről Miskolcra változatlan),
  • a Nyugati pályaudvarról Nyíregyházára 6 perccel hosszabbodik meg az út, Nyíregyházáról a Nyugatiba 5 perccel – ennek az útnak a Budapest-Debrecen szakasza 5, Debrecenből Budapest felé 4 perccel lesz hosszabb,
  • Budapestről Szegedre 4 perccel többet kell utazni, Szegedről a Nyugatiba 3-mal,
  • az Agria és Mátra InterRégió vonatok a Budapest-Eger/Gyöngyös távon 3 perccel lesznek lassabbak,
  • a Miskolc-Tornanádaska vonalon 10-14 perccel lesz hosszabb az út, mint most,
  • a Hatvan-Szolnok vonalon 5-6 perccel nő az eljutási idő mindkét irányban,
  • a Hidasnémetiből érkező InterCityk 2 perccel később érnek Miskolcra.

A MÁV szerint ők csak a meglévő sebességkorlátozások okozta többlet menetidőhöz igazítják hozzá a vállalt időket, tehát megbízhatóbb lesz a vonatközlekedés és kiszámíthatóbbak lesznek a csatlakozások. Külön érdekesség, hogy a jelenleg felújítás alatt álló Budapest-Győr vonal is üzemelni fog december 10-től, az ígéret szerint percre pontosan ugyanolyan idővel, mint amit a felújítás előtt ígértek.

Persze a bevallott idők növekedései olyan sokat nem biztos, hogy változtatnak a végeredményebn, hiszen a nyárra szinte teljesen összeomlott vasútközlekedés már eddig sem igazán volt képest tartani a menetrendjét, amivel kiérdemelte az Európa legtöbbet késő vasútjának járó kétes elismerést is, amiért cserébe egyébként egy vagyont fizet ki az utasoknak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk