18 civil szervezet tiltakozik az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetése ellen

  • narancs.hu
  • 2020. november 20.

Belpol

A hivatal feladatait az ombudsman veszi át, akinek az eddigi tevékenysége nem ad okot a bizakodásra.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) beolvasztása az ombudsman hivatalába veszélyezteti az egyenlő bánásmód követelményének érvényesülését - figyelmeztet közös közleményben 18. a Civilizáció koalícióhoz tartozó civil szervezet. "Miközben az EBH rendszeresen síkra száll a sérülékeny csoportok védelmében, az ombudsman eddig nem hozott semmilyen intézkedést a gyöngyöspatai kártérítési ügyben, nem emelte fel a szavát a transznemű és interszex emberek nemének elismerését ellehetetlenítő törvénymódosítás ellen, és nem volt hozzáfűznivalója a börtönkártalanítások felfüggesztéséhez sem" - sorolják aggodalmaikat.

Bár a parlament előtt lévő törvényjavaslat jelentős tartalmi változásokat nem hoz, az átszervezés önmagában is megkívánná a lépés indokolását és a civil társadalmi egyeztetést a civilek szerint. Különösen, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság működését nem érte nyilvános kritika, nem volt vita a hatóság jövőjéről.

A javaslat olyan sebességgel született meg, hogy a sietség miatt fel is kell függeszteni az eljárásokat 2021. január 1. és 31. között (mind a hatósági eljárásokat, mind a bírósági felülvizsgálatokat). Kérdéses, hogy az ombudsman hivatalában rendelkezésre tudnak-e állni a megfelelő személyi feltételek, lesznek-e ennyi idő alatt képzett, tapasztalt munkatársak. Az eljárások felfüggesztése és a szervezeti változtatás személyi feltételei miatti bizonytalanság kifejezetten nem biztosítja „az egyenlő bánásmód követelménye hatékonyabb érvényesítését”, hanem éppen ellenkezőleg, veszélyezteti azt.

A két intézmény funkciója ráadásul egymástól jelentősen eltér. Az EBH hatósági működése kifejezetten nem összeegyeztethető az ombudsmannak a hatósági jogérvényesítéstől különböző, elsősorban a tekintélyére, a jogi érvelésének meggyőző voltára és a nyilvánosság erejére építő, az intézmény lényegét adó munkamódszerével. Félő az is, hogy a diszkriminációs ügyek vizsgálata az új szervezeti megoldásban nem kap majd kellő figyelmet - állítja a közlemény, melyet az alábbi civil szervezetek írtak alá.

  1. Amnesty International Magyarország
  2. Artemisszio
  3. Autonómia Alapítvány
  4. Az Emberség Erejével Alapítvány
  5. EKINT
  6. Háttér Társaság
  7. Haver Alapítvány
  8. Humán Platform
  9. Közélet Iskolája
  10. Magyar Helsinki Bizottság
  11. Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
  12. Magyarországi Európa Társaság
  13. MASZK Egyesület
  14. MENŐK
  15. Ökotárs Alapítvány
  16. TASZ
  17. Utcáról Lakásba! Egyesület
  18. Védegylet

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.