2 ezer ember adatai szivároghattak ki a kormány egyik honlapjáról

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 17.

Belpol

Rövid időn belül másodjára kapott támadást kormányzati oldal.

Egy héten belül már a második kormányzati weboldalról derült ki, hogy feltörték

írtaTelex. Míg a múlt heti eset külső szemlélő számára inkább tűnhetett trollkodásnak, a lap szerint a friss támadás már adatvesztést is okozott:

2 ezer ember adatai szivároghattak ki.

Ezúttal valaki az Energiaügyi Minisztérium alá tartozó Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH) egyik weboldalát, a Klímagáz Adatbázist törte fel, majd közzétette az oldalról megszerzett adatokat.

Az NKVH feladatai közé tartozik a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal dolgozó vállalkozások felügyelete, ennek részeként üzemeltetik a most feltört adatbázist, aminek létrehozását egy 2015-ös uniós rendelet írta elő. A kiszivárgott adatok között ott van az érintett cégek neve, címe, kibocsátási értékeik, az engedélyeik, a feltöltött jelentéseik fájlnevei. Sőt, 727 belépési adat, vagyis felhasználónév és jelszó is kiszivárgott, bár a jelszavak nagyrészt kódolva vannak.

A hacker az adatokat elérhetővé tette a Telegramon, ahol azt írta: „sziasztok! most elhoztam nektek egy kis vicces SQL fájlt, mely a nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu weboldalról lett letöltve. ^^ sajnos most nem sikerult a deface, es amugy kedves telex ne mondjatok hogy a deface a legprimitivebb dolog, hisz nem az mivel kormany oldalrol beszelunk bruh”.

Egy hacker még múlt héten torzította el úgynevezett defacement eljárással, vagyis az oldal látható tartalmának megváltoztatásával az Igazságügyi Minisztérium alá tartozó, jogsértő webáruházakat tartalmazó aloldalt. Azt az oldalt azóta sem lehet elérni.

Korábban hackerek feltörték a KRÉTA-t, de sorra került a Neptun is tavasszal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A mesék előtt

  • - turcsányi -

Ha érte valaha is kultúrsokk Magyarországot, az 1975 februárjában esett, amikor a Filmmúzeum (ma Belvárosi Színház) – a megvásárlásához képest egy kerek esztendei erőgyűjtés után – bemutatta Pier Paolo Pasolini Dekameron című filmjét.

Tarkóig elmerülni

Reagan a gonosz birodalmának nevezi a Szovjetuniót; megindul az űrfegyverkezési program; az Egyesült Államok lerohanja Grenadát; megjelenik a Microsoft Word; a MASH fináléja máig megdönthetetlen nézettségi rekordot hoz a tévében; kijön a Thriller legendás videóklipje Michael Jacksontól; az Oscart pedig a Gandhi nyeri.