A vízfejű szörnyeteg, ami többször legyőzte Orbánt

  • narancs.hu
  • 2018. október 3.

Belpol

Többször csökkenteni akarták a bürokráciát, de elbukták a küzdelmet.

A kormány évek óta azt hangsúlyozza, hogy a kormányzati háttérintézmények átszervezése a közszférából a versenyszférába terelheti a dolgozókat. Az átszervezések nagy erőkkel zajlottak és zajlanak, de a költségvetési zárszámadások szerint hiába csökkentek a vezetői szintek, a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak száma megmaradt. Az elmúlt időszak adatait a Policy Agenda hasonlította össze.

A tavalyi év költségvetésének zárszámadása például növekedét mutat: 2017-re a központi költségvetés által foglalkoztatottak száma 560 ezer fő lett, ez 4 ezer fővel több, mint 2016-ban. A gazdasági válság óta is folyamatosan nőtt  - összesen 315 ezer fővel - a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszáma. A növekedés okát alapvetően persze abban látják, hogy a kormány kisajátította az egészségügyi intézmények és a közoktatási rendszer irányítását is. Így a korábban „önkormányzati dolgozókként” foglalkoztatottak hirtelen kormányzati alkalmazottak lettek.

Mindeközben a közalkalmazásban lévő vezetők száma sem csökkent. Ahogy az elemzés írja, a kormányban 2010-ben a köztisztviselők, kormánytisztviselők és közalkalmazottak között 12,6 ezer fő vezető volt. Az ő rendszeres személyi juttatásaik pedig 69 milliárd forintot tettek ki, amihez még még az egyéb nem rendszeres személyi juttatások nincsenek hozzászámolva, mert ezek pontos összegét a kormány nem közölte.

2017-ben ezzel szemben már 17,8 ezer fő volt vezető beosztásban, ők összesen már 119,7 milliárd forintot „vittek el” a közös büdzséből. Ez a létszám azonban az előző évekhez képest még így is 1000 fő csökkenést jelent. Ugyanakkor a kormányzati „felső vezetésre” (miniszterelnök, miniszterek, kormánybiztosok, miniszterelnöki biztosok, miniszteri biztosok, államtitkárok) elköltött rendszeres személyi juttatások a 2014. évi 3,6 milliárd forintról 4,2 milliárd forintra nőttek a tavalyi évben.

Míg Orbán Viktor egy 2014-es beszédében kiemelten fontosnak tartotta, hogy az állami alkalmazottak EU-s támogatásból való fizetését visszaszorítsa, addig ez a gyakorlatban nem igazán sikerült neki:  2014-2017 között éves átlagban 5800 munkatársat foglalkoztattak ebből a forrásból,  9,9 milliárd forintnyi bérért.

Az orbáni átszervezésekről megjelent elemző cikkünk itt olvasható:

Orbán hálózata

Több ezer milliárd forint elköltését szervezte ki az állami közigazgatás rendszeréből Orbán Viktor. Az elsősorban tőle függő kormány-, miniszterelnöki és miniszteri biztosok és megbízottak hálózata lefedi a legfontosabb pénzkifizető helyeket, hatalomgyakorlási területeket - de kiválóan működik kiérdemesült káderek lerakataként is.

Figyelmébe ajánljuk