2024-től változik az érettségi

  • narancs.hu
  • 2023. március 24.

Belpol

Új követelmények jönnek: megújulnak a feladattípusok, és máshogy számolják majd az érettségi pontokat a felvételikben.

Megváltozik 2024-ben az érettségi, több feladatsor átalakul, és új elemek kerülnek például a magyar érettségi középszintű feladatsorába – írja az Eduline, a HVG oktatási szakportálja.

Az Oktatási Hivatal már korábban közzétette honlapján azokat a mintafeladatokat, amelyekhez hasonlóak lehetnek majd a jövő érettségi szezonjaiban.

A lap szerint új fejlemény, hogy 2024-től

a magyarérettségi része lesz egy irodalmi feladatlap, amelyben alapvetően "műveltségi teszthez" hasonló alapon kérdeznek majd a diákoktól, szinte bármit: memoriterek, kötelező olvasmányok is előkerülnek.

A változás alapvetően 2024-től él, de vannak már korábbra vonatkozó kivételek. Azok, akik legkorábban jövőre érettségiznének, de előrehozott vizsgát, illetve azt követően szintemelő, vagy pótló vizsgát szeretnének tenni, már az új vizsgakövetelmények szerint érettségizhetnek 2023 tavaszán és 2023 őszén.

A lap közlése szerint megváltozik az is, hogyan számolják bele az érettségi pontokat a felvételibe. Például eddig egy 67 százalékos középszintű, valamint egy 67 százalékos emelt szintű érettségiért ugyanannyi pont járt a felvételin, az emelt szintű érettségit elsősorban az 50 többletpontért volt érdemes választani. Ez változik a jövőben.

A maximális 500-ból 300 pontot meghatározó érettségi pontok számításakor más súllyal veszik figyelembe a közép- és az emelt szintű érettségit.

Például egy 82 százalékos középszintű érettségiért nem 82 pontot kap majd egy felvételiző, hanem csak 55-öt. Egy 82 százalékos emelt szintű érettségi viszont az új rendszerben is 82 pontot ér majd. Ez a változtatás azonban azt is jelenti, hogy egy 100 százalékos középszintű érettségiért maximum 67 felvételi pontot lehet majd kapni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk