26 milliárd helyett már 73 milliárdnál tart az Új Nemzeti Galéria költsége

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 29.

Belpol

Az építését ugyan felfüggesztették, de egy szerződésmódosítás szerint már a háromszorosára drágult.

Bár 2017-ben még csak 26 milliárdot terveztek elkölteni az egykori Petőfi Csarnok helyére tervezett  Új Nemzeti Galériára, ez később a tervezés során 48 milliárdra kúszott fel, egy mostani szerződésmódosítás szerint viszont immár 73 milliárd forinttal számolnak – írja a G7.hu.

A lap azt írja, az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. által végzett mérnöki szolgáltatások 375-ről 503 millióra nőttek, de a tervezés költségei is módosultak az eredeti 2,65 milliárd forintról 2019 szeptemberében 2,83 milliárd forintra.

A Nemzeti Galéria tervezését 2016-ban nyerte el a magyar Bánáti + Hartvig Kft. a japán HANAA Jimusho Ltd.-vel közösen. A terveket a japán-magyar cégpáros időközben már elkészítette, így aktualizálni lehetett a költségterveket is, így növekedhetett az eredetileg 26 milliárdosra tervezett múzeum ára első körben 48 milliárdra, majd a most nyilvánosságra hozott adatok alapján 72,7 milliárdra, holott még egyetlen kapavágás sem történt az Új Nemzeti Galéria építésében.

A lap hozzáteszi, az Új Nemzeti Galéria megépítésére egyébként még nem is született szerződés, ugyanis a főváros ellenkezése miatt a kormány egyelőre felfüggesztette a megépítését.

Szintén drágult a Dózsa György úti mélygarázs megépítése is: az Óbuda-Újlak Zrt. – Főber Zrt. konzorciummal még 2020. június 26-án aláírt szerződésmódosítás szerint itt is a mérnöki munkák drágulnak 290-ről 356 millió forintra. A drágulás oka, hogy nem parkolót kellett végül építeni a mélygarázs felett, hanem zöldfelületet.

A fővárosi Városliget fejlesztésére a kormány 2015-ben még csak 157 milliárd forintot szánt, és 2019-re tervezték azt befejezni az erről szóló kormányrendelet szerint, de már 2017-ben 230 milliárdra lehetett a teljes költséget becsülni, amikor még ki sem írták az összes épület közbeszerzési eljárását.

Figyelmébe ajánljuk