27 iskola sztrájkol együtt a Közép-Budai Tankerületben

  • narancs.hu
  • 2022. december 7.

Belpol

A diákok is csatlakoznak, közel száz iskolában.

A budapesti Közép-Budai Tankerületben 27 iskola egymással egyeztetve sztrájkol december 8-án, csütörtökön.

A szervezők célja az, hogy az országos sztrájknapon 60 százalék felett legyen a részvétel ebben a tankerületben. 

A közleményt jegyző Ongjerth Dávid (Szilágyi Erzsébet Gimnázium) azt írja, erre azért is látnak reményt, mert tapasztalataik szerint sok pedagógus a korábbi alkalmakkor azért nem szüntette be a munkát, mert alacsony részvételre számított.

Most az egyeztetésnek köszönhetően a hezitálók is látni fogják, mennyien csatlakoznak a kezdeményezéshez.

„A december nyolcadikai az első ilyen alkalom, a közös munkabeszünetetés a többi országos sztrájknapon is folytatódik, fel szeretnénk venni a kapcsolatot a tankerület többi hat iskolájával. Célunk, hogy más tankerületek is megpróbálják alulról szerveződve feljebb emelni a sztrájkolók arányát” – írta Ongjerth Dávid.

A Közép-Budai Tankerületben ezekben az iskolákban szervezik közösen a sztrájkot:

A két pedagógus-szakszervezet december 8-ra hirdette meg a következő országos sztrájkot. A PDSZ és a PSZ arra kéri a szülőket, hogy aki teheti, csütörtökön ne küldje gyerekét iskolába, óvodába. Így rájuk nem kell felügyelni – a törvény szerint az elégséges szolgáltatás keretében kellene. Ha nincs tanítás, a szülőnek a hiányzást sem kell igazolnia. 

Az akciónak nem csak Magyarországon van híre:

Az országos mozgalomhoz diákok is csatlakoznak: a Telex tudósítása szerint csütörtökön közel száz iskolában tartanak ülősztrájkot a diákok, és reggel a budapesti Blaha Lujza téren is lesz demonstráció.

Eredetileg reggel 7 órától blokkolták volna az ülősztrájkkal a teret, de a rendőrség szerint ez túl nagy közlekedési csomópont, így a diákok csak a járdán lehetnek. Pénteken délután fél hattól pedig az Egységes Diákfront szervezésében a Flórián térről az MTVA székházához vonulnak a demonstrálók. Azt szeretnék elérni, hogy a közmédia hitelesen számoljon be a magyar oktatás válságáról. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk