AB: Nem sért alaptörvényt a tanárok sztrájkjogának korlátozása

  • narancs.hu
  • 2022. december 7.

Belpol

Az alkotmánybírók többsége a kormány álláspontját osztotta, Schanda Balázs és Szabó Marcel kisebbségben maradt a véleményével.

Legitim célból, a szükséges mértékben és arányosan korlátozza a pedagógusok sztrájkjogát a kormány februári rendelete, illetve a májusban hozott törvény – erről szól az Alkotmánybíróság döntése a HVG beszámolója szerint. 

A kormány februárban hozott rendeletet arról, hogyan engedélyezi a pedagógusoknak a munkabeszüntetést – úgy, hogy az lényegében észrevétlen marad –, májusban pedig ezt a szabályt beillesztették „a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről” szóló törvénybe.

Tóth Bertalan szocialista országgyűlési képviselő és más ellenzéki politikusok a jogszabály miatt az Alkotmánybírósághoz fordultak. Az a véleményük, hogy a törvény olyan feltételeket szabott, amelyek ellehetetlenítik a sztrájkjog tényleges gyakorlását, az engedélyezett formában ez nem számít nyomásgyakorlásnak a közszférában. 

Az Igazságügyi Minisztérium pedig úgy látta, hogy ez a korlátozás egy másik alapjog, mégpedig a gyermek művelődéshez és megfelelő testi és lelki fejlődéshez fűződő jogának védelmében történt.

Az Alkotmánybíróság lényegében a kormány álláspontját osztotta. Az ügy előadója, Handó Tünde alkotmánybíró volt. 

Az AB határozatának indoklása szerint a törvény egy-egy intézményen belül tényleg korlátozhatja a munkabeszüntetés hosszát és tartalmát, de ez nem lehetetleníti el a sztrájkjog gyakorlását. Az alkotmánybírók többsége szerint „a köznevelési intézményekben a sztrájkjog korlátozása legitim célból, a szükséges mértékben, és a vele szemben védelemre szoruló alapvető jogok, alkotmányos érték kiegyensúlyozott figyelembevételével, azaz arányosan történt”.

A határozattal ketten nem értettek egyet. 

„Kétségtelen, hogy a gyermekek, fiatalok művelődéshez való jogának érvényesülése, felügyeletük biztosítása kiemelten fontos érdek, de hasonlóan fontos az is, hogy egy – épp a művelődéshez való jog szempontjából kulcsfontosságú – hivatás képviselői érdekeiknek törvényes keretek között adhassanak hangot” – mondta Schanda Balázs. Meggyőződése, hogy Alaptörvénybe ütközik, ha a törvény „a gyakorlatban tartósan ellehetetleníti, hogy a munkabeszüntetés nyomást gyakoroljon a munkáltatóra”.

Szabó Marcel szerint súlytalanná teszi a törvény a sztrájkjog gyakorlását, pedig lehet olyan eset, amikor „a pedagógusok mint munkavállalók egyéni munkakörülményeinek javítása mellett a jövő nemzedékek nevelését és oktatását (és ezzel végső soron épp a gyermekek művelődéshez való jogának előmozdítását) is átfogóan célozza” a munkabeszüntetés.

Schanda Balázs és Szabó Marcel kisebbségben maradt a véleményével.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk