27 milliárd forint is elmehet a háborús propagandakampányokra

  • narancs.hu
  • 2024. június 17.

Belpol

A Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda ismét kötött néhány szerződést Balásy Gyula cégeivel. 

Hatalmas összegeket utalt ki a választások előtti hónapokban a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda – írja a Magyar Hang a tárca által februárban és áprilisban a kif.gov.hu oldalon publikált szerződéslisták alapján.

Az összesítésből kiderül, hogy a kabinetiroda két keretszerződésnek köszönhetően már tavaly decemberben egy hónap alatt 7,4 milliárd forintot költöttek az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátására”, vagyis a háború rémével riogató reklámhadjáratra.

A 2024-es évre egyelőre két dokumentum vonatkozik, ezek szerint Rogánék idén akár bruttó 20 milliárd forint értékben is kampányolhatnak Európa jövőjéről – ha csak nem kötöttek azóta újabb, még nem ismert szerződéseket a témában.

A kampánytendereket minden esetben a kormánykedvenc médiavállalkozó, Balásy Gyula cégei (New Land Media és Lounge Design) vitték el, de Balásy más fronton is nagyon jól járt a Miniszterelnöki Kabinetirodával: cégei rendezvényt szerveznek, stratégiai kommunikációs feladatokat látnak el, honlapot is terveznek a Rogán-tárca megbízásából – mellékes munkákkal pedig már 30 milliárd forint felé emelkedik munkadíjuk. 

Rövid idő alatt kapott meglepően nagy kormányzati támogatást a Batthyány Lajos Alapítvány is (BLA), amelynek idén januárban és márciusban összesen bruttó 14,54 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást ítélt oda a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A BLA bevallottan a kormánypárti kutatóközpontok és think tankok fő szponzorának számít, patronáltjai között például ott van a Jogállam és Igazság Nonproft Kft. is, mely a kormányzati propagandát közvetítő Alapjogokért háttérintézménye.

A kormány tehát közpénzt utal egy baráti alapítványnak, ami aztán már magánadományként terítheti az összeget a Fidesz narratíváját felerősítő álcivil szervezetek között – emlékeztet a lap, amelynek kérdéseire sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda, sem a Batthyány Lajos Alapítvány nem reagált. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk