298 milliárd ment el a Rezsivédelmi Alapból valami másra

  • narancs.hu
  • 2024. október 14.

Belpol

A Népszava szerint észszerűtlen így elkölteni azt a pénzt, amit inflációt is növelő különadókkal szedett be a kormány.

Tavaly 2282 milliárd forintot költött el a kormány a Rezsivédelmi Alapból. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői szerint ebből az összegből 298 milliárd forintot „egyéb, nem feltétlenül rezsivédelmi célokra” csoportosítottak át. Ezt a jegybank által kiadott költségvetési jelentésben vette észre a Népszava

Az MNB úgy kalkulál, hogy idén további 996 milliárd forintot fizet ki az Orbán-kormány az említett alapból, de ebből 689 milliárdot költenek lakossági rezsitámogatásokra, a többi cégekhez, önkormányzatokhoz, egyházakhoz, civil szervezetekhez kerül. Ennek az alapnak a bevétele várhatóan 1125 milliárd forint lesz, tehát az év végén jelentkezik 129 milliárdnyi megtakarítás. 

A jegybanki elemzők úgy gondolják, e 129 milliárd „jelentős része feltehetően felhasználásra kerülhet, akár egyéb, nem rezsivédelmi célokra”.

Ez előrejelzés, de ha beválik, az a lap szerint azt jelenti, hogy 2022-től 2024-ig a kormány mintegy 500 milliárd forintot költ el úgy, hogy a kifizetésnek nincs köze az alap eredeti céljához. Összehasonlításképpen közli az újság, hogy az állami közoktatást finanszírozó Klebelsberg Központ idén 750 milliárd forintot fordít az iskolák működtetésére.

A Rezsivédelmi Alapot azzal a céllal hozta létre a kormány 2022 februárjában, hogy az orosz–ukrán háború nyomán bekövetkező energiaár-robbanás hatását csökkentse, a drágulás ne teljes mértékben a lakosságot sújtsa.  Az alapot részben a költségvetésből töltötte fel, illetve különadókat vetett ki az energia-, a távközlési, a légiközlekedési és a gyógyszeripari cégekre.

A lap emlékeztet, hogy ezt a különadót bizonyos gyógyszergyártók, légitársaságok vagy a nyereségük csökkentése, vagy a bevételeik növelése révén fizették be. Így az adó beszedése hozzájárult az infláció növekedéséhez. Ehhez képest észszerűtlen a lap szerint 298 milliárd forintot elkölteni a Rezsivédelmi Alapból olyan célra, aminek nincs köze az eredeti szándékhoz, mert ez azt jelenti, a kormány feleslegesen gerjesztette az inflációt: két év alatt 330 milliárd forint értékben olyan különadót vetett ki, amelyre valójában – legalábbis az eredeti célt tekintve – nem volt szüksége. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mire jó a biblioterápia?

Vannak olyan emlékeink, hogy egy könyv épp jókor, jó helyen talált meg minket, segített valamit megválaszolni, megoldani, átélni, továbblépni, felnőni vagy épp gyereknek maradni? Pont ez az élmény a lényege a biblioterápia elméletének és módszertanának.