BM: Mindenkit ellát az állami egészségügy, előbb-utóbb

  • narancs.hu
  • 2024. október 14.

Belpol

Alkalmanként ezután is bevonja az állam a magánszolgáltatókat az ellátásba, de nem azért, hogy csökkenjenek a várólisták.

Egy előkészített, már véleményezhető, egészségügyi ellátásról szóló jogszabálytervezetről írt nemrég a Népszava, mert a szöveg arra is kitér, a magánszolgáltatók kaphatnak közfinanszírozást hiánypótló szolgáltatásért.

Ennél több részlet nem volt a tervezetben.

A lap által megszólaltatott szakértők ebből azt a következtetést vonták le, ezek szerint a magánszolgáltatók majd részt vehetnek az állami ellátásban, lehetőségekhez jutnak. Az állam átirányítja a betegeket a magánszektorba, ahelyett, hogy a közfinanszírozott intézmények kapnának elegendő pénzt a működésre.

Az egészségügyért is felelős Belügyminisztérium közleményben reagált: az említett változás csak jogtechnikai megoldás, és nem jár azzal, hogy a magánszolgáltatókat jobban bevonnák a közfinanszírozotti körbe, nem új lehetőségről van szó, hanem ma is létező megoldásról.

A lap példát kért a tárcától, milyen hiánypótló állami szolgáltatást nyújtó magántulajdonú egészségügyi szolgáltató működik most. A BM az Országos Gerincgyógyászati Központot említette, ahol speciális szaktudást igénylő gerincstabilizáló műtéteket végeznek. 

Ahhoz, hogy a hiányzó, ezért pótolandó kategóriába soroljanak egy ellátást, az szükséges, hogy az esetek legalább 95 százalékában ne legyen elérhető az állami rendszerben, és ezért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) jellemzően külföldön vásárolja meg. Az újság felvetette, hogy sok ellátásban nagyon hosszú a várólista.

A minisztérium válaszából az derült ki, nem tervezik, hogy ilyen ellátások biztosítására bevonnák a magánszolgáltatókat, mert az állami egészségügyben

„mindenkit el tudnak látni, csupán az ellátás pontos időpontja kérdéses”.

Az egészségbiztosító a tárca szerint figyeli az árát azoknak az egészségügyi szolgáltatásoknak, amelyeket külföldön vesz igénybe, számol, és ha jobban megéri egy magyarországi magánintézménytől megrendelni azt az ellátást, akkor ennek megfelelően jár el. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mire jó a biblioterápia?

Vannak olyan emlékeink, hogy egy könyv épp jókor, jó helyen talált meg minket, segített valamit megválaszolni, megoldani, átélni, továbblépni, felnőni vagy épp gyereknek maradni? Pont ez az élmény a lényege a biblioterápia elméletének és módszertanának.