30 milliárd forinttal költhet többet a sportra a kormány 2023-ban

  • narancs.hu
  • 2023. január 10.

Belpol

Nem ezen fognak spórolni. 

Az Mfor számításai szerint idén legalább 415 milliárd forintot költhet a kormány sportra a beazonosítható tételek összesítése után, ami mintegy 30 milliárd forinttal több, mint ami a júniusban elfogadott költségvetésben szerepel. 

Eredetileg „csak” 385 milliárd szerepelt a költségvetésben, amiből 139 taoprogramokra ment volna. Az alapvető feladatokra 9 százalékkal többet fordítanak, 167,2 milliárd helyett mintegy 182,6 milliárdot. 

  • A versenysport és szakmai feladatok támogatására 58,4 milliárd forintot, 
  • A kiemelt sportegyesületekre 13,6 milliárd forintot, 
  • A „sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatása” címszó alatt 33,6 milliárd forintot, 
  • Az autó-motorsport támogatása  19,6 milliárd forintot fordít a kormányzat. 

Egyedül a nemzetközi sportesemény stratégiára költ kevesebbet a kormány. Erre a célra idén 29,6 milliárd helyett 13,4 milliárd forint jut. Ugyanakkor az Mfor felhívta rá a figyelmet, hogy a kormány tavaly a Miniszterelnöki Kabinetirodának szervezte át a rendezvényeket, és a kiemelt nemzetközi sportesemények és egyéb kiemelt állami rendezvények lebonyolítására 60,5 milliárd forintot szánnak 2023-ban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.