444: Schadl az Igazságügyi Minisztérium bejáratánál adott Völnernek hárommilliót

  • narancs.hu
  • 2022. január 19.

Belpol

A házkutatás során találtak 18 milliót, Schadl nem is emlékezett rá, hogy ott van.

Tavaly július 13-án Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke hárommillió forint készpénzt adott át Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium akkori államtitkárának. De nem akárhol, hanem a minisztérium Nádor utcai épületénél, derül ki a 444.hu cikkéből.

A lap megszerezte a nyomozati iratokat, első cikkükben arról írtak, hogy Schadl egyetemi vizsgákat intézett Völner rokonának és Rogán kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak. A második cikk pedig arról szól, hogy az igazságügyi vezetők és az embereik mennyire hétköznapi módon szervezték és intézték a sötét ügyeiket.

A nyomozati anyagból kiderül, hogy amikor Völner és Schadl a júliusi találkozóról egyeztettek, Schadl névnapi figyelmességnek nevezte az ajándékot, amit vitt neki, holott Völnernek nem volt névnapja. A tasakban lapult a hárommillió forint. Hogy mennyire nem féltek a lebukástól, mi sem mutatja jobban, hogy a minisztérium bejáratához közel találkoztak, ahonnan 2-3 méterre van egy biztonsági kamera.

Ez a találkozó volt az utolsó, számszerint a huszonegyedik, amikor az ügyészség gyanúja szerint a végrehajtói kar elnöke kenőpénzt adott át Varga Judit igazságügyi miniszter helyettesének, Völner Pál államtitkárnak. Az ügyészség szerint Völner rendszeres fizetség fejében vállalta, hogy bizonyos ügyekben Schadl kérésének megfelelően fog eljárni. Ezek a kérések részben végrehajtói pályázatokra, kinevezésekre vonatkoztak, mivel Völner 2019 augusztusától tavaly októberig miniszteri biztosként felelt ezért a területért. A nyomozati iratokban több végrehajtót is felsorolnak, akiknek Schadl intézte el a kinevezését, és cserébe több tíz- vagy akár százmilliós összegeket kért a majdani végrehajtói iroda osztalékából. A kinevezésekhez Völnerre is szükség volt, a pénzből pedig neki is juthatott.

A 444 cikkéből kiderül az is, hogy a lehallgatási feljegyzések és az ügyészségi dokumentumok alapján Schadl a végrehajtástól független ügyekben is megkereste Völnert. Segítséget kért például egy oktatási projekt és egy energiatermelési pályázat ügyében is. Ha végrehajtói ügyekről akart egyeztetni vele, Schadl Varga Judithoz is Völneren keresztül tudott bejutni. Egy végrehajtónak Schadl „jó miniszter asszonynak” nevezte Vargát, a feleségével folytatott beszélgetés összefoglalójából viszont kiderült, hogy egy közös ismerősük tudja: „nem nagy a szerelem Schadl és a néni között”.

Schadl a munkatársai előtt sem finomkodott, áprilisban például a sofőrjét hívta, és azt mondta neki:

(...) egy hármast hozhatnál, mert nekem el kell mennem a szokásos barátunkhoz, akihez szoktam menni. Tudod?

Schadlt és feleségét november 5-én délután fogták el a reptéren, éppen akkor, amikor Dubajba igyekeztek. A rendőrök megtalálták a diplomata-útleveleiket, amiről Schadl azt mondta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter állította ki a nevére, hogy a járvány alatt nemzetközi konferenciákra járhasson. A Külügyminisztérium ezzel kapcsolatban azt válaszolta a lapnak, hogy „Schadl György diplomata útlevele 2022. január 3-i dátummal azonnali visszavonásra került”.

Az iratokból az is kiderül, hogy Schadlék nagy mennyiségű készpénzzel akartak távozni, ráadásul egy olyan országba, amellyel Magyarországnak nincs kiadatási egyezménye. Állításuk szerint nem menekültek. Velük volt a már említett sofőr is, akinél 16 ezer eurót, vagyis majdnem hatmillió forintot találtak. Azt mind a hárman tagadták, hogy a pénz az övék lenne, ám később a sofőr azt mondta, a pénzt a főnökétől kapta azzal az utasítással, hogy tegye be a végrehajtói iroda páncélszekrényébe.

Ott később ékszereket, külföldi bankjegyeket találtak a nyomozók. Majd amikor Schadlék házát is átkutatták, a hálószobában több mint 18 millió forintra bukkantak. Egy része a házi széfben volt, annak is az alsó részében, amire Schadl állítása szerint már nem is emlékezett.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk