Völner a börtön kapujában

  • narancs.hu
  • 2021. december 7.

Narancsblog

Tavasszal még a Mandineren fenyegetőzött börtönnel, most ő kerülhet rács mögé.

Érdekes fejleménye a választások felé araszoló magyar politikának, hogy könnyen lehet, az eddigi legkínosabb korrupciós ügyével kénytelen szembenézni az Orbán-kormány még az ünnepek előtt.

Az mindenesetre biztos, hogy soha még ilyen magas beosztású fideszes káder nem került vád alá, mint most Völner Pál. Ő nem csupán országgyűlési képviselő, de egyben az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára és 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is – volt – egyben. Plusz egy megye (Komárom-Esztergom) nagy hatalmú kormánypárti irányítója, korábbi közlekedési államtitkár, s mint ilyen, a folyóvizek és a hajókázás illetve kikötőépítés nagy kedvelője. Ebbéli érdeklődését fia is tovább viszi (nem kevés segítséggel), amint erről részletesebben is írtunk.

Völner ügyében egyébiránt már a Pegasus-botrány kapcsán fel lehetett fedezni némi zavart. Hogy ne mondjuk, olybá tűnt, bizonyos mennyiségű homokszem került az igazságügyi aláírásgyár gépezetébe, úgy dobálta egymásnak Varga Judit miniszter és Völner államtitkár a megfigyelések engedélyezéséhez szükséges aláírási joggal járó felelősséget, akár a forró krumplit.

Most úgy tűnik, ha nem is a Pegasus-ügy, de egy másik burgonya meg is égette emberünk kezét.

Mai hír, nyilván mindenki hallott róla, hogy Polt Péter, a vasszigorú legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél dr. Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Völner erre ügyvédjén, Papp Gáboron keresztül bejelentette, habár nem követett el semmit, és olyan ártatlan, mint a ma született bárány, mindenesetre vállalja az ügy politikai következményeit és a mai nappal lemond államtitkári posztjáról. Mindehhez Völner volt minisztériuma még annyit fűzött hozzá, hogy „Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak”, ami alighanem egy selyemzsinórral ér fel. 

Mi is történt? A mai bejelentés szerint a Központi Nyomozó Főügyészség által folytatott nyomozásban merült fel a gyanú, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. Völner a jogtalan előny ellentételezéseként a gyanú szerint vállalta, hogy elintéz bizonyos dolgokat, mégpedig a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően. A machinációban nem csak ő bukott: Völner mellett még 11 gyanúsítottja van az ügynek, közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes. Az ügyészség közlése szerint jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

Itt akárhogy is nézzük, alighanem a börtön a tét.

De álljunk csak meg egy percre! Ki volt az, aki tavasszal még az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettesi minőségében fenyegetőzött börtönnel? Szerencsére az internet nem felejt, igaz, nem is volt mindez olyan régen, sőt inkább kínosan közeli ez a dátum. Márciusban ugyanis a Fidesz-szócső Mandineren még egy rövid, de velős, jegyzetnek tűnő fenyegetést vagy fenyegetésnek tűnő publicisztika-paródiát közölt a most megbukott honatya.

Gyurcsány a börtön kapujában – ezt a címet találta neki. „Czeglédy magabiztos, főnöke és mentora úton-útfélen kiáll mellette, biztosítja támogatásáról” – így kezdte az eszmefuttatást. A többit mindenki olvassa el magának, ha van felesleges fél perce. Minket mindezek után inkább az érdekel: a láthatóan kevéssé magabiztos Völner mellett a mai nap után „főnöke és mentora” ki fog-e állni úton-útfélen? Persze, tudjuk, Orbán senkit sem hagy az út szélén. Vagy csak egész rövid ideig, ha nagyon muszáj. Mindenesetre vigasztalja Völner Pált, hogy a napokban kollégáját, Mengyi „Voldemort” Rolandot is kiengedték a hűvösről. Igaz, egyelőre nem tudni, hogy mennyi időre.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk