Egyetemi vizsgákat intézett Völner rokonának és Rogán kabinetfőnökének a Völner-ügy kulcsfigurája

  • narancs.hu
  • 2022. január 17.

Belpol

A 444.hu birtokába került a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyaga.

Megszerezte a 444.hu a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagát, melynek részét képezik azok a feljegyzések is, amiket a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai készítettek Schadl György, a Végrehajtói Kar egykori elnökének telefonbeszélgetéseiről.

Schadlt a hatóságok hosszabb ideig tartották megfigyelés alatt, ezért a nyomozati anyag mintegy 1734 oldal. A lap részleteket is közölt a lehallgatott telefonbeszélgetésekből, melyekből kiderül, hogy Schadl György a kapcsolatain keresztül befolyásos kormányzati emberek rokonainak, illetve bírósági végrehajtóknak és azok rokonainak segíthetett átmenni különféle egyetemi vizsgákon.

A 444.hu a megsegített emberek közül név szerint kiemeli Nagy Ádámot, Rogán Antal kabinetfőnökét, akinek közéleti elfoglaltsága miatt jól jöhetett a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) folytatott tanulmányaiban a könnyítés. De hozzá kell tenni, hogy a KNYF az üggyel kapcsolatban csak feltételezés szintjén kötötte össze a lehallgatott beszélgetésekben megnevezett Nagy Ádámot Rogán Antal kabinetfőnökével, ahogyan az is érdekes, hogy bár Schadl a nyomozati anyag tanúsága szerint igen intenzíven foglalkozott Nagy ügyével és több vizsgán is átsegítette, mégsem derül ki a jegyzőkönyvezett lehallgatásokból, vajon ki kérte meg a közbelépésre.

A lap állítása szerint a PTE-n kívül Schadl keze a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karára is elért, ott tehetett sikeres vizsgát egy telefonhívásnak köszönhetően Völner Pál egy rokona is.

Ugyanakkor úgy tűnik, az igazi, nagyüzemű vizsgavarázslás terepe a pécsi egyetem volt, ahol 444.hu megállítása szerint Schadl Nagy Ádámon kívül több végrehajtónak és azok rokonainak is intézhetett sikeres vizsgákat. A lap megnevezi dr. Mészáros Emil Pál tanársegédet, Prof. Dr. habil. Kőhalmi Lászlót, a Kriminológiai és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék vezetőjét és dr. Kovács Bélát a jogi kar dékáni hivatalának vezetőjét, mint olyanokat, akik segítettek a fővégrehajtónak és az érintetteknek sikeres vizsgákat tenni.

Fontos háttérinformáció, hogy Schadl maga is a pécsi jogi karon oktatott, sőt Mészáros korábban a tanítványa is volt.

A 444.hu megkereste az érintetteket, akik közül Nagy Ádám, illetve Völner Pál meg nem nevezett rokona nem reagáltak a lap kérdéseire, míg Mészáros Pál Emil először tagadta, hogy a leiratokban szereplő telefonbeszélgetések megtörténtek volna, később viszont, amikor a lap újságírója szembesítette ezekkel, annyit mondott, hogy Schadl Györggyel baráti viszonyban vannak, a leiratokban foglaltakra csak később fog tudni reagálni. Kőhalmi László a lapnak úgy nyilatkozott, hogy bármely hallgatónak lehetőséget nyújt arra, hogy a vizsgaidőszak végéig pótolhassa a hiányzó házidolgozatát. Kovács Béla pedig kijelentette, hogy csakis az ügyvédje jelenlétében hajlandó nyilatkozni.

Mint ismert, Schadl Györgyöt, a Bírósági Végrehajtói Kar elnökét december elején tartóztatták le, ez a lépés a később Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárát is magával rántó korrupciós botrány kezdete volt.

(444.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk