48 órát kapott a Fidesz – Tüntetés az internetadó ellen

Belpol

Az információ szabadságáért, az internetadó ellen tüntetnek jelenleg is Budapesten. A tüntetők a kormány alkalmatlanságáról beszélnek, Orbán szerintük digitális analfabéta. A József nádor térről a menet az Andrássy úton keresztül a Fidesz-székházhoz, a Lendvay utcába indult. (De több vidéki nagyvárosba, például Miskolcra és Pécsre is hirdettek demonstrációt.)
false

Fotók: Sióréti Gábor

Október 21-én, kedden jelentették be, hogy a Varga Mihály által jegyzett törvényjavaslat új adócsomagot foglal magában, amelynek része az internetadó is. Míg 2008-ban a Fidesz bőszen tiltakozott egy ilyesféle adó ellen, addig maholnap bevezetnék. A hírre felhördült az internetes közösség apraja-nagyja: számos Facebook-oldal alakult, és gyorsan demonstrációt is szerveztek. Ezt tartották meg ma este 6 órakor. (Eközben ma az is nyilvánosságra került, hogy állítólag Orbán Viktor saját ötlete volt az internetadó bevezetése.)

false

A demonstráció kezdete előtt bejátszották azt a felvételt, amelyen 2008-ban a fideszes Nyitrai Zsolt a tervezett netadóval kapcsolatos felhorgadását jelezte pártja nevében. A felvétel, így hat év elteltével, a mai politikai és társadalmi környezetben enyhén szólva ironikusan hatott. Különösen, hogy nem mindenkinek esett le, hogy ez a beszéd nem éppen mai, így sokan keresték a Fidesz vállalkozó kedvű szónokát, aki ki mert állni ma este a több ezer ember elé. Egyébiránt fütyülés, fújolás, na meg némi anyázás fogadta a felvételen megszólaló Nyitrait.

A tüntetés szervezői arra biztatták a jelenlévőket az előző napokban, hogy hozzanak magukkal régi elektronikai kütyüket, így volt, aki régi laptopot szorongatott, nejlonzacskóban kábeleket hozott, de olyan is akadt, aki egy egeret húzott maga után.

falseA József nádor tér megtelt, volt, aki be sem fért – becslésekbe nem bocsátkoznánk, de több ezren voltak, ez biztos, aztán majd a felettünk lebegő drón megmutatja a tömeget, és meg lehet számolni, amit meg kell. (A tömeg fél 8 körül ért a Hősök terére: az a tér is hamar megtelt.)

A szervezők közül csupán egyvalaki lépett színpadra, és beszélt az összegyűlt rengeteg emberhez. A szónok azzal a kijelentéssel kezdte beszédét, hogy „Nem lesz internetadó”, majd úgy folytatta, hogy azt mondják: nem lehet forradalmat csinálni a neten, viszont a jelenlévők közül, feltételezzük, mindenki úgy gondolja, hogy meg lehet akadályozni ezt az elborult ésszel kitalált adónemet.

false

A beszédet mondó hangsúlyozta, hogy ez egy törvényes tüntetés, mindenki vállalja az arcát a jelenlévők közül, mégsem az a fontos, hogy ki beszél, hanem hogy mit mond, egyébként meg ezt a demonstrációt nem támogatják milliárdosok, így arra biztattak mindenkit, hogy járuljon hozzá – akár utólag is – a költségekhez, mert a szervezők 48 órán belül elszámolnak mindennel. Ha pedig esetleg több pénz gyűlik össze, azt a következő tüntetésre fordítják – mert folytatják.

2008-ban még azt mondta a Fidesz, hogy az internetadó fölösleges és rossz, vagyis elvi alapon ellenezték. Kár, hogy azóta eltelt 6 év, és ma homlokegyenest mást gondol a kormánypárt. „Nem akarunk mást, mint a Fidesz 2008-ban!” A mostani internetadó-tervezetnek nemcsak a léte felháborító a szervezők szerint, de a mértéke is brutális. Hangsúlyozták továbbá, hogy „nem fogunk internetadót fizetni egy korrupt adóhatóságnak”. A színpadon álló felidézte azt is, hogy a jelenlévők tuti nem akarnak még több adót fizetni, ilyet főleg nem, pláne olyanoknak, akik közpénzt lopnak, medencés villát vásárolnak, vagy épp stadionjuk van a kert végében. „Azért, mert rosszul kormányoznak, ne az állampolgárokat terheljék, ha már látványosan alkalmatlanok, ezt pedig nem más mutatja, mint hogy folyamatosan egyre rosszabb helyzetben van az ország.”

false„A szabad internetet veszélyeztetik! Ma csak az órát állítottuk vissza, nem az évszázadot” – hangzott még el, s közben újra meg újra szólt a „Nem hagyjuk!”. A szószóló szerint abban az esetben, ha nem érdekli a kormányt, hogy mekkora közfelháborodáshoz vezet az internetadó bevezetése, kijelenthetővé válik, hogy teljesen alkalmatlanok a kormányzásra.

Mindemellett szó esett arról is, hogy a miniszterelnök digitális analfabéta, és arról is megemlékeztek, hogy a nemrég indított Facebook-oldalakon többen vannak, mint ahányan a Fideszt lájkolják.

falseA szervezők hangsúlyozták, hogy közösen kell cselekedni, majd arra kérték a jelenlévőket, hogy tartsák fel a mobiltelefonjaikat, hogy azok fényével is jelezzék: sokan emelik most fel a szavukat az adótervezet ellen.

Majd következett az ultimátum: 48 óra haladékot kapott a Fidesz, hogy az utolsó betűig, teljes egészében visszavonja a törvényt, és soha többé, még gondolatban se tegyen kísérletet az internethasználat megadóztatására.

Ezt követően arra szólították fel a tüntetőket, hogy induljanak el együtt a Fidesz-székházhoz, a Lendvay utcába azért, hogy elhelyezzék a magukkal hozott elektronikai kütyüket, tartozékokat. (Cikkünket frissítjük, amennyiben fontos esemény történik a Lendvay utcában – C. D.)

Az ultimátum szerint ha keddig nem vonják vissza a törvénytervezetet, ugyanekkor (este 6 órakor) ugyanitt (a József nádor téren) folytatják. Mert folytatják!

Frissítések:

A Lendvay utcai Fidesz-székházat megdobálták a kütyükkel.

Később hárman bemásztak az egyik erkélyre. Tudósítónk szerint nem hallani, mit mondanak, de törnek az ablakok, redőnyök.

A tüntetők között ott volt André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ügyvivője is.

Rengeteg rohamrendőr érkezett a székházhoz, s ennek végül meglett a hatása: a tüntetők szép lassan elszállingóztak a helyszínről. Összecsapás a két fél között nem történt.

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Dario G

  • narancs.hu

Nemcsak a producer ment el, hanem egy szelet az 1990-es évekből is.