8 magyar űrhajósjelöltet tesztel jelenleg a honvédség

  • narancs.hu
  • 2022. december 28.

Belpol

Közülük négyen megkezdhetik majd a tényleges űrhajóskiképzést.

Négy az űrhajóskiképzésben résztvevő jelölt közül fogják kiválasztani azt a magyar űrhajóst, aki a HUNOR-program keretében eljuthat a Nemzetközi Űrállomásra – ezt közölte Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzet cikke szerint.

Állítólag a több ezer jelentkező közül csak 244 pályázat volt érvényes. Közülük választották ki azt a 8 jelöltet, akiket jelenleg a Magyar Honvédség légiereje tesztel a kecskeméti bázison, ahol a Gripeneken végzett tesztrepülések során mérik, miképpen hat rájuk az extrém gyorsulás.

Ferencz sajnálatát fejezte ki, hogy az összes jelentkezőnek csak 16 százaléka volt nő, a miniszteri biztos szerint ennek az oka "a hölgyek önbizalomhiánya", amin segítene, ha már gyerekkorban biztatnák a lányokat arra, hogy természettudományok felé forduljanak.

Amint tovább szűkítik 4 jelöltre a kiválasztást, megkezdődhet a tréning szakasz, melynek a végén az eredményeket összesítve dől el, ki lesz az a kiválasztott, aki feljut az űrállomásra. A tervek szerint a többiek a földi központból fogják segíteni a küldetését, amelyben a most nem repülő, de szintén kiképzett űrhajósjelöltek tudják majd támogatni a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó társukat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk