9 hónapja nem fizetnek a kórházak a beszállítóiknak

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 23.

Belpol

A kórházak adósságállománya már most a tavaly novemberi adósságkonszolidáció előtti szinten van. 

Július végére 46 milliárd forintra duzzadt a magyar kórházak és háttérintézményeik tartozása, a júliusi növekedés 4,6 milliárd forint volt – írja a Napi.hu az Államkincstár friss adatai alapján, hozzátéve, hogy idén, jelentős havi kilengések mellett átlagosan 5,4 milliárd forinttal gyarapodott az adósság.

A kórházak a tavaly novemberi adósságkonszolidáció óta lényegében nem fizetnek beszállítóiknak,

vagyis a 60 napos fizetési határidejű számlákat is figyelembe véve a cégek 8-9 hónapja nem jutnak a leszállított termékeik ellenértékéhez – mondta a lapnak Rásky László, a beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Becslése szerint ha a továbbiakban is marad a jelenlegi növekedési ütem, novemberre bőven meghaladja a 60 milliárdot az adósság.

Rásky László hozzátette, a 4,5 milliárdos július havi pluszt ráadásul úgy sikerült elérni, hogy a Covid-ellátás már alig jelent a kórházaknak extra terhelést, és a járvány előtti üzem sem állt még vissza, az ellátórendszer ezért egyelőre meglehetősen visszafogottan működik. Ebből is látszik, hogy a jelenlegi finanszírozás annyira feszített, hogy épphogy fedezi a béreket és az alapköltségeket. 

A legnagyobb adós jelenleg a Pécsi Tudományegyetem közel 3,5 milliárd forinttal, az intézményben a július csaknem 300 millió forinttal növelte az adósságot. A pécsi egyetemet további két, a betegellátásban résztvevő felsőoktatási intézmény követi az adóstoplistán, a Debreceni Egyetem 2,9 milliárddal, valamint a Szegedi Tudományegyetem 2,8 milliárd forinttal tartozik a beszállítóinak.

Kétmilliárdot meghaladó tartozást halmozott fel a Péterfy Sándor utcai kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház, valamint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, egymilliárd fölötti adósságot görget további 10 nagy megyei, illetve nagy ellátási területtel rendelkező budapesti centrumkórház.

A kórházi ellátáshoz mintegy 4500 vállalkozó járul hozzá, a hosszúra nyúlt nemfizetési periódus ugyan különböző mértékben, de már mindegyiküket megviseli - mondta Rásky.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.