9 hónapja nem fizetnek a kórházak a beszállítóiknak

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 23.

Belpol

A kórházak adósságállománya már most a tavaly novemberi adósságkonszolidáció előtti szinten van. 

Július végére 46 milliárd forintra duzzadt a magyar kórházak és háttérintézményeik tartozása, a júliusi növekedés 4,6 milliárd forint volt – írja a Napi.hu az Államkincstár friss adatai alapján, hozzátéve, hogy idén, jelentős havi kilengések mellett átlagosan 5,4 milliárd forinttal gyarapodott az adósság.

A kórházak a tavaly novemberi adósságkonszolidáció óta lényegében nem fizetnek beszállítóiknak,

vagyis a 60 napos fizetési határidejű számlákat is figyelembe véve a cégek 8-9 hónapja nem jutnak a leszállított termékeik ellenértékéhez – mondta a lapnak Rásky László, a beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Becslése szerint ha a továbbiakban is marad a jelenlegi növekedési ütem, novemberre bőven meghaladja a 60 milliárdot az adósság.

Rásky László hozzátette, a 4,5 milliárdos július havi pluszt ráadásul úgy sikerült elérni, hogy a Covid-ellátás már alig jelent a kórházaknak extra terhelést, és a járvány előtti üzem sem állt még vissza, az ellátórendszer ezért egyelőre meglehetősen visszafogottan működik. Ebből is látszik, hogy a jelenlegi finanszírozás annyira feszített, hogy épphogy fedezi a béreket és az alapköltségeket. 

A legnagyobb adós jelenleg a Pécsi Tudományegyetem közel 3,5 milliárd forinttal, az intézményben a július csaknem 300 millió forinttal növelte az adósságot. A pécsi egyetemet további két, a betegellátásban résztvevő felsőoktatási intézmény követi az adóstoplistán, a Debreceni Egyetem 2,9 milliárddal, valamint a Szegedi Tudományegyetem 2,8 milliárd forinttal tartozik a beszállítóinak.

Kétmilliárdot meghaladó tartozást halmozott fel a Péterfy Sándor utcai kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház, valamint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, egymilliárd fölötti adósságot görget további 10 nagy megyei, illetve nagy ellátási területtel rendelkező budapesti centrumkórház.

A kórházi ellátáshoz mintegy 4500 vállalkozó járul hozzá, a hosszúra nyúlt nemfizetési periódus ugyan különböző mértékben, de már mindegyiküket megviseli - mondta Rásky.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk