Elindult az ellenzék nagy megmérettetése, be is gyújtották a kampányrakétákat

 • narancs.hu
 • 2021. augusztus 23.

Belpol

Több jelöltnek már az első nap összejött az előválasztáson induláshoz szükséges mennyiségű aláírás, de a legnagyobb kérdés még mindig a közös miniszterelnök-jelölt személye lesz. 

 

Bár már hónapok óta szó van róla, hétfőn hivatalosan is elindult az ellenzéki előválasztás folyamatának első köre, az ajánlásgyűjtés.

A miniszterelnök-jelöltek számára 20 000, az egyéni képviselőjelölteknek 400 érvényes aláírás összegyűjtése a feladat, ezeket szeptember 6-án délelőtt 10 óráig kell leadniuk – az állampolgárok az országszerte kihelyezett standokon támogathatják aláírásukkal a jelölteket. 

Maga a szavazás az előválasztáson szeptember 18-án kezdődik és szeptember 26-ig tart – ennek során az elég ajánlást szerzett egyéni országgyűlési képviselőjelöltekre illetve miniszterelnök-jelöltekre lehet majd szavazni, ha pedig egyik minisztrelnök-jelölt sem szerez 50 százalékot, akkor lesz második forduló is, október 4. és 10. között. 

Mindeddig heten jelentkeztek be miniszterelnök-jelöltnek:

 • Dobrev Klára (DK),
 • Fekete-Győr András (Momentum),
 • Jakab Péter (Jobbik),
 • Karácsony Gergely (MSZP és Párbeszéd),
 • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom),
 • Pálinkás József (Új Világ Néppárt),
 • valamint a korábban a lezárások idején a tömeges üzletnyitásért tüntető Ecsenyi Áron (Le az Adók 75%-ával Párt), aki kimondottan azért akart elindulni, hogy megmutassa, szerinte nem demokratikus az előválasztási folyamat.

A jelöltek bele is vetették magukat a kampányba. Márki-Zay már éjfél után elkezdte az aláírásgyűjtést Hódmezővásárhelyen, és kora délután bejelentette, hogy meg is van az első ezer aláírása, majd Budapesten folytatta a kampányolást.

Dobrev Klára a Széll Kálmán téren mutatta be a DK budai jelöltjeit, majd Szabolcsba indult kampányolni. Karácsony reggeli Facebook-videójában történelminek nevezte az előválasztást, és szavazásra buzdított, majd Budapesten több ponton is felbukkant a helyi jelölteket támogatni.

A Momentum "Új arcok, új Magyarország" jelszóval kezdett kampányolni, posztjaiban azt hangsúlyozta, hogy az előválasztáson kell eldönteni azt is, milyen legyen az ország 2022 után, Fekete-Győr András pedig Hadházy Ákos zuglói jelölt mellett kezdte meg a kampányát az Örs vezér terén. 

Jakab Péter Miskolcon arról beszélt, hogy nem fogják elkövetni a 2018-as hibákat, pártja csak ott indít jelölteket, ahol meggyőződésük, hogy ők a legalkalmasabbak, ezért 59 választókörzetben jórészt más pártok jelöltjeit támogatják, de 47 körzetben szerintük ők a befutók.

Dobrev azt is elárulta, az előválasztási folyamat során két miniszterelnök-jelölti vitát is rendeznek majd:

 • Az első az ajánlásgyűjtés vége után, amikor kiderül, hogy kinek sikerült összeszednie az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlást. Mivel az ajánlásgyűjtés szeptember 6-ig tart, és utána két napba telik, mire ellenőrzik az íveket, így ez a vita szeptember 8-a után várható.
 • A másik vita pedig akkor lesz, amikor kiderül, hogy az előválasztás első fordulója (szeptember 18-26.) után ki a három legtámogatottabb jelölt, ezen már csak ők vesznek majd részt.

Lesznek ugyanakkor viták a helyi jelöltek között is, bár a visszalépések és keresztbetámogatások miatt nem mindenhol várható különösebb verseny: van, ahol nagyjából egy-egy jelölt maradt csak állva; van, ahol egyszerűen csak egyértelmű, hogy ki számít a legesélyesebbnek; de egyes körzetekben komoly egy egy elleni párharcok is várhatóak; és olyan körzetek is akadnak, ahol előre különösen nehéz lenne megmondani, a több induló közül ki jöhet ki győztesként.

A helyi jelölteknek csak 400 aláírást kell összeszednie, ami nem túl sok, többeknek már az első nap sikerült: a Békés megyében induló jobbikos Stummer János a Facebookon azzal büszkélkedett, hogy az országban elsőként adja le az induláshoz szükséges mennyiségű aláírást, Tóth Csaba MSZP-s zuglói jelölt arról írt, két óra alatt összejött a 400 aláírás, Keresztes László Lóránt LMP-frakcióvezető pedig Pécsett, Komlón és a környéken gyűjtötte be már az első nap a szükséges mennyiséget. 

(UPDATE: Hétfő este Karácsony Gergely is bejelentette, hogy egy nap alatt összegyűjtötte a miniszterelnök-jelölti induláshoz szükséges 20 ezer aláírást.)

Az előválasztás fő tétje az a sokat hangoztatott érv, hogy meg kell találni a legalkalmasabb jelölteket a Fidesz leváltására, miután 2018-ban az úgynevezett "koordinált indulás" stratégiája (vagyis az egymás javára való helyi visszalépegetés) ellenére a fővároson kívül nem igazán sikerült egyéni jelölteket a parlamentbe juttatni, sőt, az egymásra induló ellenzéki jelöltek sokszor épp a Fidesz malmára hajtották a vizet. 

Ezúttal sikerült az előválasztásba beterelni majdnem az összes ellenzéki pártot: a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd a fő szervező/résztvevő, de nyilvántartásba vették résztvevőként az Új Világ Néppártot, a Magyar Liberális Párt - Liberálisokat is, a volt LMP-s Hohn Krisztina-féle Új Kezdet Pártot, illetve tíz civil szervezetet is (köztük van helyi szervezetek mellett a Mindenki Magyarországa Mozgalom, vagy a Szikra Mozgalom is). 

Az ellenzéki pártok közül jószerivel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) maradt csak ki. Kovács Gergő, a párt elnöke tavaly decemberben lapunknak úgy fogalmazott, azért maradtak ki, mert a töredékszavazatok maximalizálása miatt egy esetleges nyertes jelöltjük végül a választáson a szervező pártoknak a jelöltje lenne, de az övék nem. "Én az együttműködést is abban látom, hogy ahol szimpatikus az ellenzéki jelölt az eddigi munkája alapján, akkor ott kisebb eséllyel indulnánk el" – mondta akkor. A párt ugyanakkor már most jelezte, hogy Zuglóban például Hadházy Ákos mellé állnak

A miniszterelnök-jelöltek versenyében a Závecz Research és az IDEA Intézet kutatása augusztus elején azt hozta ki, hogy a kistelepüléseken Jakab, míg a fővárosban Dobrev és Karácsony a legnépszerűbb, egy friss kutatás viszont a DK-s politikus előnyét mutatta.

Az előválasztás másik tétje ugyanakkor az is, hogy a 2022-es választás után megalakuló parlamentben az egyes pártoknak mekkora frakciót sikerül majd alakítaniuk – feltéve, hogy az előválasztáson győztes jelölteknek tényleg sikerül bejutniuk a parlamentbe.

A pártonkívüli jelölteknek ugyanis úgynevezett frakció befogadási nyilatkozatot kellett bemutatniuk, tehát egy országos listát állító párttól szükségük volt befogadó nyilatkozatra. Ez főleg a Mindenki Magyarországa Mozgalom esetében volt kérdés, itt ugyanis nem egy párt jelöltjeiről volt szó.

Márki-Zay a maga részéről augusztus elején ismertette döntését: győzelme esetén a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt frakciójába, ha pedig az Új Világnak nem jönne össze a frakcióalakítás, akkor a Párbeszéd képviselőcsoportjába ülne be. Márki-Zay ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez egyéni döntés; az MMM legtöbb tagja vele ellentétben nem a Párbeszéd, hanem a Jobbik frakcióját választotta, ahogy sok más pártonkívüli induló is. 

További cikkeinket az előválasztásról, jelöltekről itt találják! 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

 • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

 • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

 • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.

„Még erős a magyar felhozatal”

Mi a helyzet a Trafóval a Sberbank csődje óta? Visszakapták-e a pénzüket? – kérdeztük az illetékestől. A beszélgetés során szó esett még arculatváltásról, színházi fenntarthatóságról, a független előadóművészek helyzetéről, egyáltalán a magyar kultúra kilátásairól.