Két vitát is rendeznek az előválasztási miniszterelnök-jelölteknek

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 23.

Belpol

Dobrev Klára elmondása szerint ez is mutatja, hogy a riválisok nem eltitkolják a programjukat, hanem megvédik azt szabad vitában.

Két miniszterelnök-jelölti vita is lesz az ellenzéki előválasztáson induló jelöltek között – erről beszélt Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje hétfőn a Széll Kálmán téren tartott sajtótájékoztatóján, ahol a párt budai előválasztási jelöltjeit mutatták be.

A 444.hu kérdésére Dobrev azt mondta, "természetesen lesz miniszterelnök-jelölti vita, több is lesz", mert ezzel szeretnék megmutatni Orbán Viktornak, hogy egy modern demokráciában, egy szabad világban az emberek nem félnek egymástól, a riválisok nem eltitkolják a programjukat, hanem megvédik azt szabad vitában. "Ez az, amire Orbán Viktor nem képes már 12 éve" – tette hozzá. (Orbán 2006-ban vett részt utoljára miniszterelnök-jelölti vitán, éppen Gyurcsány Ferenc ellen.)

Dobrev elmondása szerint két miniszterelnök-jelölti vita lesz:

  • az első az ajánlásgyűjtés vége után, amikor kiderül, hogy mely ellenzéki miniszterelnök-jelöltek szedték össze az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlást. Egyelőre Dobrev Klára (DK), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik), Karácsony Gergely (MSZP és Párbeszéd), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Pálinkás József (Új Világ Néppárt), valamint a trollkodásból bejelentkező Ecsenyi Áron (Le az Adók 75%-ával Párt) jelezte indulását. Az ajánlásgyűjtés szeptember 6-ig tart, utána két napba telik, mire ellenőrzik az íveket.
  • a másik vita akkor lesz, amikor kiderül, hogy az előválasztás első fordulója (szeptember 18-26.) után ki a három legtámogatottabb jelölt, ezen már csak ők vesznek majd részt.

Több helyen a jelöltek is kiállnak majd egymás ellen, náluk 400 ajánlás elérése szükséges az induláshoz. 

A 444.hu rákérdezett arra is, hogy miért van szükség az ajánlások mellett a telefonszámok megadására is, erre Kálmán Olga azt mondta, azért, hogy ellenőrizni lehessen, tényleg aláírta-e az illető az ívet, nem csak visszaéltek az adataival. Ezért szúrópróbaszerűen a helyi előválasztási bizottság felhívja az ajánláson lévő telefonszámokat. 

További cikkeinket az előválasztásról, jelöltekről itt találják! 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk