A Bankszövetség kivezetné a szombaton meghosszabbított kamatstopot

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. szeptember 19.

Belpol

Az intézkedés nagyjából 70 milliárd forintos veszteséget jelent a bankszektornak.

A magyar gazdaság növekedése érdekében a Magyar Bankszövetség a kamatstop féléves hosszabbítása helyett – amelyet piactorzító megoldásnak tartanak – annak fokozatos kivezetését tartja az egyedüli, megfelelő szakmai megoldásnak.

A szövetség hétfőn, az MTI-nek küldött közleménye szerint az európai és a magyar gazdaságnak minden korábbinál több gazdaságfejlesztési és likviditást biztosító kölcsönre van szüksége a háborús recessziós hatás leküzdésére, a megváltozott piaci körülményekhez pedig mindenkinek alkalmazkodnia kell. Hozzátették, bár a lakossági jelzáloghitelekre meghirdetett kamatstop – amelynek terheit a bankszektor viseli – háztartások ezreinek ad stabilitást, azonban több tízezer olyan hitelfelvevő is részesül a bankok kárára a kamatstopból, akik nem szorulnak rá erre a védelemre.

A bankszövetség kiemelte, a kamatstop féléves hosszabbítása megközelíti egy teljes évi bankadó összegét, nagyjából 70 milliárd forintos veszteséget jelent a bankszektornak a jelenlegi kamatokkal számítva. Az extra adóval együtt a bankok éves többletterhe már meghaladja az 500 milliárd forintot, ami nagyságrendileg azonos a bankszektor tavalyi teljes évi eredményével. Mindezt olyan gazdasági nehézségek közepette viseli a szektor, amelyek a pénzintézeteket is sújtják. 

A felsorolt extra terhek viselése mintegy 4000 milliárd forintnyi hitellehetőség kihelyezését hiúsítja meg, ami megközelítőleg egy százalék GDP bővülés elvesztését vonja maga után. Mint írták, az elmúlt években a kormány, a jegybank és a bankszektor folyamatosan felhívta az érintett ügyfelek figyelmét a fix kamatozású kölcsönök biztonságára. A 3 havi budapesti irányadó kamat (BUBOR) értéke tavaly január óta 0,75 százalékról a jelenlegi 13 százalékra emelkedett, a kamatstop során a 2,02 százalékos BUBOR szint alkalmazásával azonban kizárólag a bankszektor viseli a kockázatot és a költségeket, miközben az ügyfelek a törvényeknek és MNB rendeleteknek megfelelően többször kaptak tájékoztatót a változó kamatozású hitelek kockázatairól, és számos személyre szóló felhívást, hogy lépjenek át a biztonságosabb fix kamatozású hitelbe. Ez a gyakorlat pedig nem erősíti az ügyfelek pénzügyi tudatosságát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk