A biogazdálkodásnak itt már annyi: gyomirtó orrba-szájba – 2 leleplező felvétel Kishantos tönkretételéről

  • narancs.hu
  • 2016. június 3.

Belpol

Ács Sándorné drámai képei és szomorú közleménye.

Mi történt a "kimondottan a biogazdálkodás folytatása és annak oktatása céljából" odaadott földekkel? Egy ma készült képet küldök Kishantosról azon földek egyikéről, melyekről Dr. Fazekas Sándor miniszter az alábbiakat mondta:

Fazekas Sándor miniszter 2013. október 28-án kelt írásos nyilatkozata a Parlament honlapján
"Kishantos esetében összesen 10 birtoktest került kialakításra, ebből együttesen 20 ha-t kitevő 2 birtoktestet a pályáztatásból visszavont az NFA azzal határozott céllal, hogy azt a pályáztatás után a földhiányos Seregélyesi Mezőgazdasági Szakiskolának adja vagyonkezelésbe, kimondottan a biogazdálkodás folytatása és annak oktatása céljából."

Az említett földeket végül nem  a viszonylag közeli Seregélyesi iskola, hanem a Kishantostól több mint 45 kilométerre levő velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola kapta meg "kimondottan a biogazdálkodás folytatása és annak oktatása céljából".

Hogy mi történt ezekkel a földekkel, azt a mellékelt képek mutatják.

Az első kép 2014-ben készült a Kishantosi bejárónál az  akkor még virágzó bioföldek egyikén.

false

Hogy két év alatt mivé lettek a kishantosi földek, mivé lett a gyönyörű, ékszerdobozhoz hasonló táj?

A második képet ma (2016. június 3.) reggel készítettem ugyanazon a földön. A velencei iskola a felgyomosodott területen

drasztikus gyomirtószert szór

– az első kép bal oldalán látható erdőt időközben Zászlós Tibor Mezőfalvai Zrt-je (az állami erdő kezelóje) kivágta, így a terület  pusztasággá vált...

false

A traktoros 4-kor kel, hogy a 45 km-es utat megtegye és beállhasson a kishantosi földet permetezni. Vízvételi lehetőség nincs. Vegyszerkeverési lehetőség nincs...  Oda-vissza 90 km-t kell a permetezőnek megtenni... miközben a kishantosi telepen ott várják a mintagazdaság gépei az igazságtételt.

Sok mindent lehetne mondani, de felesleges a szó. Ez a példa mindennél jobban szemlélteti, hogy az országot fogságban tartó zsákmányszerző – mindenen és mindenkin átgázoló politika hova vezet.

Ács Sándorné

Agrármérnök

2016. június 3.

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.