A bírói függetlenséget csorbító javaslatokat talált az Amnesty egy salátatörvényben

  • narancs.hu
  • 2019. november 15.

Belpol

Nagyon belejöttek a fiúk a törvényalkotásba!

A bírói függetlenséget veszélyeztető javaslatokat rejtett a kormány egy kedden benyújtott salátatörvény-javaslatba - áll az Amnesty International Magyarország elemzésében.

Bár a kormány elállt a különálló közigazgatási bíróságok tervétől, az Amnesty szerint kerülőúton mégis megregulázhatják a bírókat.

A javaslat például megteremti annak a lehetőségét, hogy közigazgatási szerv is az Alkotmánybírósághoz fordulhasson, a ha a rendes bíróság neki kedvezőtlenül dönt egy jogvitában.

"A jogegységi panasz eljárás bevezetésével a jogalkotó megkötné a bírák kezét a korábbi bírói gyakorlattól való eltérésben, ami különösen a jogállamiság alapelveinek bírói jogalkalmazásában jelentheti az ítélkezés függetlenségének csorbítását" - írja az Amnesty.

"Ennél is komolyabb beavatkozást jelent az ítélkező bíró függetlenségébe, hogy a Polgári Perrendtartás módosításával a javaslat indoklási kötelezettséget ír elő az ítélkező bíró számára, ha eltér a korábbi Kúriai gyakorlattól. Ennek elmulasztása hatással lehet a bíró értékelésére, így szakmai előmenetelére is."

A törvényjavaslat egyúttal azt is elintézi, hogy a nemrég alkotmánybíróvá választott Handó Tündét mandátumának lejárta után kötelező legyen kinevezni kúriai tanácselnökké.

(Nyitóképünkön Handó Tünde és Vejkey Imre, a parlament igazságügyi bizottságának elnöke. Fotó: MTI/Soós Lajos)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.