A budapesti Városházán lesz karantén a hajléktalanoknak

  • narancs.hu
  • 2020. május 4.

Belpol

A csepeli helyszínt Németh Szilárdék torpedózták meg.

A főváros vezetése a Városháza egyik szárnyába fogadja be a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idejére azokat a hajléktalan embereket, akik vállalják a karantént, miután a csepeli elöljárók tiltakoztak a kerületben kialakítandó hajléktalanszálló miatt – közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-vel.

Közölték, a főváros már több mint 500 új helyet alakított ki, de további befogadóhelyek létesítésére van szükség ahhoz, hogy a fertőzés megfékezéséhez kellő távolságot biztosíthassanak az ellátottak között.

Mint írták, a csepeli Táncsics Mihály utcai fővárosi ingatlan alkalmas hely lett volna arra, hogy a fővárosi önkormányzat ideiglenes otthon biztosítson olyan hajléktalan embereknek, akik vállalják, hogy saját egészségük érdekében nem hagyják el az intézmény területét. A főváros az ellátásukról az épületen belül kívánt gondoskodni - olvasható a közleményben, amelyben úgy fogalmaztak: "ám azok után, hogy a kerület fideszes polgármestere, Borbély Lénárd és a kerületben egyéni képviselőnek sikertelenül indult Németh Szilárd államtitkár világossá tette, hogy hidegen hagyja őket azon polgártársaink sorsa, akiknek az élete múlhat azon, hogy gondoskodunk-e róluk, a városvezetés új helyszínt talált elhelyezésükre".

A kommüniké szerint az elkövetkezendő napokban elkezdődik a Városháza Gerlóczy utcai szárnyának gyors átalakítása, amely a tervek szerint később a Budapest Galériának ad majd helyet. "A járványügyi veszélyhelyzet idejére azok az otthontalan budapestiek költözhetnek be, akikkel szemben Csepel elöljárói gyűlöletkeltő kampányba kezdtek a kerületben" – írta a Főpolgármesteri Hivatal.

Karácsony Gergely főpolgármester szomorúnak nevezte, hogy "újabb politikusok bizonyították: hírből sem ismerik a szolidaritást, és inkább jószándékú polgárokat hergelnek az elesettekkel szemben. A bajban ellökni azokat, akik a legnehezebb helyzetben vannak, számunkra nem elfogadható. És bár a főváros megtehetné, hogy a tulajdonában álló csepeli ingatlant használja a célra, inkább saját épületszárnyába fogad hajléktalan embereket. Bízunk benne, hogy meg tudjuk óvni az egészségüket, az életüket" – idézik a főpolgármestert.

Április 27-én Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester nyílt levelet tett közzé, amelyben Karácsony Gergelynek tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy - értesülése szerint - a főváros hajléktalanszállót tervez kialakítani a kerület egyik forgalmas, a belvároshoz tartozó részén.
Németh Szilárd a városrész fideszes országgyűlési képviselője április 29-ei sajtótájékoztatóján felszólította Karácsony Gergelyt, hogy állítsa le az egykori csepeli szakiskola hajléktalanszállóvá alakításának előkészítését.

A kormánypárti politikus az Országgyűlés hétfői ülésén a napirend előtt is felszólalásában kijelentette szerinte Karácsony Gergely "több száz hajléktalant deportálna Csepelre".

Németh Szilárd szerint a Soros-Karácsony terv része a Csepelre tervezett hajléktalanszálló

A fideszes politikus kifakadt, mert szerinte a szívének kedves Csepelre, "több száz hajléktalant deportálna" a főpolgármester. Az Országgyűlés hétfői ülésén a napirend előtti felszólalások között Németh Szilárd honvédelmi államtitkár és fideszes képviselő is szót kért. A fideszes politikus a Csepelre tervezett hajléktalanszállóról beszélt. Szerinte Karácsony Gergely "több száz hajléktalant deportálna Csepelre".

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.