Még nehezebb lesz megismerni a közérdekű adatokat
pxfuel.com.jpg

Még nehezebb lesz megismerni a közérdekű adatokat

  • narancs.hu
  • 2020. május 5.

Belpol

Háromszor annyi idő alatt kell válaszolni. A járványra hivatkoznak.

Az eddigi 15 napról 45 napra emelkedik a közérdekű adatkérelem válaszadásának határideje egy tegnap este megjelent kormányrendelet értelmében, írja az mfor. A változtatást a koronavírus miatt bevezetett veszélyhelyzettel indokolják, és annak végéig marad is érvényben. Ugyanez vonatkozik a szóbeli kérelmek mostani eltörlésére, és a személyes adatszolgáltatás leállítására is. A változtatás a már beadott kérelmekre is vonatkozik.

Azzal, hogy az állami kommunikációt beszűkítették és egyéb kérdésekre nagyon ritkán válaszolnak az állami, önkormányzati szervek, nagyon felértékelődött a közérdekű adatigénylések szerepe.

Az infotörvény eddig 15 napos határidőt szabott a kérdések megválaszolására, ami indokolt esetben (például ha nagy adatmennyiséget kell elküldeni) további 15 nappal meghosszabbítható. Most minden kérésre egyből a 45 napos válaszidő vonatkozik.

A Fidesz-kormány már korábban is szűkítette a közérdekű adatigénylés lehetőségét mikor megteremtette annak lehetőségét hogy az adatközlők pénzt kérjenek az adatközlésért, ha a válaszadás „a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, vagy az a dokumentum vagy dokumentumrész, amelyről az igénylő másolatot igényelt, jelentős terjedelmű, illetve a költségtérítés mértéke meghaladja a kormányrendeletben meghatározott összeget".

Figyelmébe ajánljuk