A konzultáció alapján a budapestiek 99 százaléka nem támogatja a Fudan Egyetem beruházást

  • narancs.hu
  • 2021. június 14.

Belpol

Karácsony Gergely bejelentette: a veszélyhelyzet után országos népszavazási kérelmet nyújtanak be a kínai egyetem ügyében.

Több mint 30 ezren töltötték ki a Fudan Egyetemről szóló fővárosi konzultációt, ennek eredményéről hétfő délelőtt számoltak be a szervezők. Az aHang konzultációját június 4. és 13. között lehetett kitölteni online vagy több fővárosi csomópontnál. A szavazók 44 százaléka online töltötte ki a konzultációt.

Bár az ellenzék népszavazást akart tartani a Fudanról, arra a veszélyhelyzet miatt erre nem volt lehetőség, ezért döntöttek a konzultáció mellett. Baranyi Krisztina bejelentette, helyi népszavazásokat szeretnének kiírni a veszélyhelyzet végével. Míg 

Karácsony Gergely azt vetítette előre, hogy a veszélyhelyzet után országos népszavazási kérelmet nyújtanak be.

A felmérésben résztvevők 99, 18 százaléka nem támogatja a beruházást, és nem szeretné, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson az egyetem budapesti kampuszának megépítésére.

A konzultáció eredménye szerint a válaszadók

  • 94,38 százalék nem ért egyet azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg;
  • 96,92 százalék nem ért egyet azzal, hogy a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának létrehozásával;
  • 98,74 nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyen képzést magyar diákoknak.

Karácsony Gergely szerint a demokrácia ünnepe volt a konzultáció, és egyértelmű eredmény született: Budapest nem kér a beruházásból.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk