Több mint 70 ezren írták már alá a Fidesz homofób törvényjavaslata ellen tiltakozó petíciót

  • narancs.hu
  • 2021. június 14.

Belpol

"A törvénymódosítás egyértelműen sérti a szólásszabadsághoz, az emberi méltósághoz és a diszkrimináció-mentességhez való jogot."

"Gonosz az a politika, amely a közbeszéd uralása miatt képes feláldozni gyerekek életét. Felszólítjuk a kormánypárti képviselőket, hogy vonják vissza az Oroszországról másolt LMBTQ-ellenes törvényt! Felszólítjuk a magyar országgyűlés tagjait, hogy ne szavazzák meg a törvényt!"

Petíciót indított a Budapest Pride, mert a készülő pedofiltörvényt úgy módosítaná a Fidesz, hogy többek között megtiltanák azt, hogy az iskolai szexuális felvilágosító órákon előkerüljön a homoszexualitás vagy a nemváltás témája. Egyúttal korlátoznák is azon civil szervezeteket, amelyek ilyen típusú órákat tarthatnának az oktatási intézményekben.

A törvényjavaslat kísértetiesen hasonlít arra a 2013-ban elfogadott és propagandatörvényként elhíresült orosz jogszabályra, ami az LMBTQI közösséggel szembeni gyűlöletkeltésen és uszításon kívül lehetetlenné teszi a melegséggel, transzneműséggel kapcsolatos tudományos párbeszédet és felvilágosító munkát is.

Három nap alatt már több mint 70 ezren írták alá a 10 szervezet közreműködésével indított petíciót, és több mint 18 ezren jeleztek vissza a "Propagandatörvény helyett elfogadást!" című tüntetésre. Mindkét kezdeményezéshez szakmai és civil szervezetek csatlakoztak.

“A Budapest Pride Felvonuláson kívül LMBTQ jogi tüntetés ekkora társadalmi támogatottságot még soha nem kapott” – nyilatkozta Majercsik Johanna, a Budapest Pride sajtószóvivője.

„A törvénymódosítás egyértelműen sérti továbbá a szólásszabadsághoz, az emberi méltósághoz és a diszkrimináció-mentességhez való jogot. Ez a lépés veszélyezteti az LMBTQI fiatalok és felnőttek lelki egészségét, és megakadályozza, hogy kellő időben, prevenciós céllal jussanak információhoz és affirmatív támogatáshoz. Nekik is joguk van megkapni a személyiségük teljes kibontakoztatásához szükséges oktatást, nevelést: beleértve a szexuális edukációt és családi életre nevelést is. Az LMBTQI embereknek joguk van ahhoz, hogy a társadalom egyenlő méltósággal rendelkező tagjaként éljenek, életük ne stigmatizált, tabusított keretek közé szoruljon” – olvasható abban a nyílt levélben, melyet a hétfőre meghirdetett "Propagandatörvény helyett elfogadást!" című tüntetés szervezői fogalmaztak.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) hétfői közleménye szerint az alapvető tájékozódás joga sérül, ha bizonyos napszakokban a médiát törvénnyel arra kényszerítik, hogy elhallgasson valós jelenségeket, folyamatokat, mentális és biológiai különbözőségeket. "A magyar törvényhozásban most ezt akarják elérni."

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk